04 sept. 2016 | 17:36

IFA 2016: Qualcomm lansează primii săi ochelari pentru realitate virtuală

ACTUALITATE
IFA 2016: Qualcomm lansează primii săi ochelari pentru realitate virtuală

La IFA 2016, americanii de la Qualcomm au introdus primii lor ochelari pentru realitate virtuală.

Lumea duce lipsă în acest moment de ochelari pentru realitate all-in-one de calitate, însă cei de la Qualcomm ar putea să rezolve această problemă. Compania a prezentat de curând primul său headset, numit VR820. Construit în colaborare cu o companie chinezească numită Goertek, dispozitivul beneficiază, după cum probabil vă așteptați, de un chip Qualcomm Snapdragon 820.

Qualomm Snapdragon 820 kit realitate virtuală (2)

Acesta se va ocupa de partea de procesare, astfel că nu veți avea nevoie de un PC extrem de performant sau de senzori plasați în colțurile camerei pentru a vă bucura de realitatea virtuală. Însă americanii nu au de gând să comercializeze acest gadget. În schimb, ei speră să convingă alți producători să introducă pe piață dispozitive similare, bazate pe designul modelului prezentat la Berlin. Strategia a fost adoptată cu succes chiar și pe piața smartphone-urilor, acolo unde design-urile de referință Qualcomm au fost folosite de numeroase companii din China pentru a introduce pe piață terminale extrem de ieftine.

Qualcomm 820VR nu are nevoie de senzori exteriori pentru calcula poziția capului, iar ochii utilizatorului vor privi în două display-uri AMOLED cu rezoluții de 1.440 x 1.440 de pixeli. Din acest punct de vedere, Qualcomm 820VR este superior unor accesorii mult mai scumpe, precum HTC Vive sau Oculus Rift, care nu suportă decât rezoluții de 1.200 x 1.080 de pixeli. Acestea din urmă, însă, beneficiază de o rată de reîmprospătare mai mare, de 90Hz, în timp ce 820VR oferă doar 70Hz.

Qualomm Snapdragon 820 kit realitate virtuală (3)

Două camere vor fi responsabile pentru observarea ochilor utilizatorului și tehnologia ”inside-out tracking” este utilizată pentru a identifica mișcările capului. Desigur, o companie care ar alege să colaboreze cu Qualcomm în acest domeniu nu ar avea acces la design-ul unui controller și ar fi nevoită să proiecteze unul pe cont propriu. Asta ca să nu mai menționăm și problema conținutului. Pe piață, primele gadgeturi bazate pe 820VR ar putea apărea anul viitor.