IBM Watson s-a apucat de filme: tocmai a creat primul său trailer

IBM Watson este unul dintre cele mai populare super computere din lume și unul care și-a folosit abilitățile într-o varietate foarte mare de domenii. Acum s-a apucat de filme.

Procesul realizării unui trailer pentru un film este unul foarte complex. Într-o perioadă care variază de la 10 zile până la o lună, o echipă de editori care, aproape de fiecare dată au acces la filmul întreg, caută secvențele cele mai atrăgătoare. În același timp, trebuie să aibă grijă să nu dezvăluie cea mai mare parte a intrigii și, cu siguranță, să evite deznodământul. Pe de altă parte, se pare că procesul laborios poate fi învățat de către un super computer.

În cazul în care nu fusese deja folosit într-o varietate foarte mare de scenarii, IBM Watson a fost împrumutat de cei de la 20th Century Fox pentru realizarea unui trailer la cel mai nou thriller – horror al companiei. Intitulat Morgan, filmul oricum are o legătură o inteligență artificială dezvoltată de un grup de cercetători, deci Watson se potrivește de minune. Singura diferență este că, în film, creația humanoidă caută să devină din ce în ce mai deșteaptă și independentă cu consecințe dezastruoase pentru creatori.

Pentru a se antrena, grupul de cercetători de la IBM i-au servit super computerului aproximativ 100 de trailere la filme horror împărțite pe secvențe. Respectivul volum de informații i-a fost util lui Watson pentru ca, în urma unei analize complexe din punct de vedere audio, video și compozițional, acesta să-și dea seama la ce se sperie oamenii.

Testul final a implicat introducerea în computer a întregului film Morgan, cu o durată de aproximativ 90 de minute. În loc de 10 zile, IBM Watson a avut nevoie doar 24 de ore pentru a găsit 10 secvențe, cu un total de 6 minute, pentru a fi folosite în trailer. Deși la final a mai fost necesară o intervenție pentru a se ajunge la tralerul de mai sus, puteți considera fără să greșiți că 95% din conținut e sintetizat de o inteligență artificială.

Alexandru Puiu
06:33 02.09.2016
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video