Hologramele cu zimbri de la Armeniș îți arată de ce e importantă această specie

Hologramele cu zimbri de la Armeniș îți arată de ce e importantă această specie

Centrul de vizitare din Armeniș, Munții Țarcu, redă de acum date științifice despre zimbru într-un format interactiv, prin cea mai mare proiecție holografică din Europa și încă două instalații construite la granița dintre artă și tehnologie, potrivit unui comunicat remis Playtech.

Vizitatorii care trec pragul Centrului vor putea înțelege comportamentul și impactul zimbrilor asupra naturii într-un mod imersiv. Datele care „hrănesc” instalațiile sunt colectate în mod continuu din teren, de către stagiari din România și din străinătate ce studiază diverse discipline relevante legate de științele naturii. Aceștia lucrează și locuiesc la Stația de cercetare din satul apropiat, Feneș, inaugurată în acest weekend.

Din toamna acestui an, datele colectate la Stația de cercetare vor fi transpuse în timp real și pe o platformă online care va transforma știința în poveste itinerantă. Oameni din întreaga lume vor putea astfel urmări activitatea zimbrilor și impactul lor în regiune.

WWF, Asociația Măgura Zimbrilor Armeniș (AMZA) și atelierul Modulab duc astfel relația dintre natură și tehnologie la un alt nivel prin inovația trans-disciplinară, în slujba zimbrilor reintroduși în Munții Țarcu, a ecosistemului pe care aceștia îl repopulează, a comunității locale, dar și a turiștilor și cercetătorilor. În Munții Țarcu sunt 20 de zimbri în libertate și încă 10 într-o zonă specială de acomodare.

Potrivit comunicatului, scopul acestor instalații este de a oferi vizitatorilor o formă de infotainment de calitate și de a-i ajuta să conștientizeze importanța diversității biologice și a prezervării naturii.

Stație de cercetare în Feneș

Viitori cercetători de pretutindeni din Europa și din lume au acum la dispoziție o Stație de cercetare în satul Feneș, unde se pot dezvolta profesional făcând practică în cadrul proiectului de refacere și conservare a vieții sălbatice prin reintroducerea zimbrului.

Aceștia își pot forma competențe practice și întregi cunoștințele despre natura sălbatică, monitorizând și evaluând impactul zimbrului asupra ecosistemului. Informațiile pe care le colectează sunt introduse în baza de date ce alimentează instalațiile din Centrul de vizitare Armeniș și totodată vor fundamenta sau ghida activitățile de conservare derulate de WWF și Rewilding Europe, împreună cu AMZA și autoritățile locale.

Stația de cercetare a fost amenajată în acest an cu voluntari din țară și din comunitate și cu sprijinul arh. Ileana Mavrodin, cu materiale reciclate și naturale, în incinta vechiului Cămin cultural din satul Feneș care a fost oferit spre folosință de către Primăria și Consiliul Local al Comunei Armeniș. Stația cuprinde și un spațiu de cazare și de lucru pentru studenți.

Citește și:
Etichete: