Hackerul care a furat milioane de dolari din bănci, obligat să înapoieze toți banii

Hackerul care a furat milioane de dolari din bănci, obligat să înapoieze toți banii

Conform unei decizii judecătorești recente, autorul virusului Gozi va fi nevoit să plătească 6,9 milioane de dolari.

În urmă cu câțiva ani, virusul Gozi, creat de un rus pe nume Nikita Kuzmin, era una dintre cele mai mari amenințări la adresa instituțiilor financiare. În cazul în care nu ați auzit de acesta, trebui să știți că era vorba despre un program malware care se putea ascunde de antiviruși pentru o perioadă de câteva zile, sau chiar câteva săptămâni.

După cum scrie și publicația Bloomberg, Gozi infecta un calculator din momentul în care un document PDF era descărcat și deschis pe un calculator. Ulterior, acesta era capabil să fure informații în legătură cu conturile bancare ale unei persoane, cum ar fi numele de cont și parola. Un lucru care a contribuit foarte mult la menținerea secretului din jurul programului a fost modul în care autorul a gestionat situația.

Pe de o parte, acesta îmbunătățea constant software-ul, pentru a-l feri cât mai mult de ochii experților în securitate. Pe de altă parte, atunci când îl închiria altor hackeri (în schimbul a 500 de dolari pe săptămână), acesta își alegea cu mare atenție colaboratorii, pentru a nu se da de gol. Din câte se pare, în jur de un milion de PC-uri ar fi fost infectate de virusul Gozi, 40.000 dintre acestea fiind localizate în Statele Unite ale Americii.

Nikita Kuzmin a fost ajutat de alte două persoane pe tot parcursul operațiunilor sale ilegale: un leton, pe nume Deniss Calovskis, și un român, pe nume Mihai Ionuț Păunescu. Cu toții au fost arestați până în acest moment. Kuzmin a fost reținut în 2010 în California, Calovskis a fost arestat în Letonia în noiembrie 2012, iar Păunescu a fost arestat la finalul anului trecut. În prezent, românul așteaptă să fie extrădat în Statele Unite ale Americii, unde va fi judecat.

Kuzmin, de cealaltă parte, a petrecut deja 37 de luni în închisoare, însă în toată această perioadă ar fi colaborat cu autoritățile. Prin urmare, rusul nu va mai fi nevoit să stea închis, însă a fost obligat să returneze 6,9 milioane de dolari. Pe parcursul investigațiilor, americanii ar fi descoperit în jur de 10.000 de conturi bancare furate de pe 5.200 de computere, 160 dintre acestea aparținând celor de la NASA. Acum, rămâne de văzut ce pedeapsă va avea de îndurat românul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: