03 oct. 2016 | 10:42

Guvernul Statelor Unite nu mai controlează internetul

ACTUALITATE
Guvernul Statelor Unite nu mai controlează internetul

Guvernul SUA și-a ”luat mâna” de pe una dintre cele mai mari entități globale: internetul, începând cu data de 1 octombrie 2016.

Începând cu ziua de sâmbătă, 1 octombrie, guvernul SUA a cedat controlul față de ICANN. Compania ce administrează domenii de internet la nivel global era controlată de Administrația Națională de Telecomunicații și Informații, însă de acum ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) devine cu adevărat o companie independentă.

Astfel, ICANN nu mai trebuie să dea explicații guvernului american pentru deciziile luate, devenind o companie autonomă non-profit. Compania va trebui să se raporteze acum la împuterniciți de pe între mapamondul, dintre care fac parte un comitet guvernamental de consultanță, un comitet tehnic, unul industrial, utilizatori de internet și experți în telecomunicații, relatează digitaltrends.com.

Decizia de a scoate ICANN de sub controlul guvernului Statelor Unite a fost una extrem de controversată, mai ales în sfera politică. Mai mulți deputați au susținut în repetate rânduri că o astfel de decizie, de a nu mai controla internetul prin ICANN, poate fi considerată chiar o amenințare asupra Primului Amendament.

Alții sunt de părere că astfel de noțiuni sunt exagerate. Ingrid Burrington, expert în infrastructura internetului, afirmă despre criticii deciziei că ”au impresia că noi dețineam internetul, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată… Internetul va funcționa la fel cum a făcut-o și până acum.”

Stephen Crocker, directorul consiliului de administrație al ICANN, și unul dintre inginerii care au lucrat la crearea celor mai vechi protocoale de internet, salută noua libertate dobândită de ICANN. ”Tranziția a fost imaginată încă de acum 18 ani, dar efortul susținut al comunității globale de pe internet, ce a creat propunerea finală, este cel ce a transformat totul într-un eveniment real”, afirmă acesta. ”Comunitatea a validat modelul guvernării bazat pe incluziunea tuturor vocilor, incluzând oameni de afaceri, experți tehnici, societatea civilă sau guverne, arătând că este cea mai bună soluție pentru ca Internetul de mâine să fie la fel de liber și accesibil ca cel de azi.”