21 sept. 2016 | 13:30

Grafenul ar putea ajuta pacienții cu leziuni ale coloanei vertebrale

ACTUALITATE
Grafenul ar putea ajuta pacienții cu leziuni ale coloanei vertebrale

Testele de laborator arată că grafenul a ajutat un șoarece cu leziuni la nivelul măduvei spinării să se recupereze aproape complet în două săptămâni.

Grafenul pare a fi un material minune, având în vedere că oamenii de știință au descoperit că are un potențial extrem de ridicat într-o multitudine de domenii. Spre exemplu, grafenul este folosit la realizarea unor baterii mai bune, dar și la design-ul unui parbriz ce oferă vizibilitate în infraroșu. De asemenea, senzori microscopici au fost creați cu ajutorul grafenului. Acum, este rândul domeniului medical să beneficieze de aplicațiile grafenului.

Cercetările medicale ce au la bază grafenul nu sunt o noutate; testele au arătat deja că acest material are capacitatea de a stimula creșterea de neuroni. Mai mult, polietilenglicolul (PEG), a fost folosit deja, cu un succes limitat, pentru a trata leziunile de măduvă a spinării întâlnite la animale.

Cercetătorii de la Rice University s-au folosit de aceste descoperiri pentru a lansa un nou proiect de cercetare. Astfel, aceștia au combinat nano-panglici din grafen (create din nano-tuburi de carbon) cu PEG, pentru a crea un nou material, Texas-PEG, arată engadget.com.

Texas-PEG acționează ca o structură ce ajută cele două capete ale măduvei să se reconecteze și să se repare. Cel mai important este că un astfel de eveniment nu este valabil doar la nivel teoretic.

Un studiu efectuat pe un șoarece cu leziuni ale coloanei vertebrale și ale măduvei spinării a arătat că materialul Texas-PEG este suficient de bun pentru a recrea funcțiile măduvei începând cu primele 24 de ore de la aplicare. După două săptămâni, șoarecele era în mare parte recuperat, având control al funcțiilor motorii aproape complet.

Firește, o astfel de cercetare incipentă este departe de a se materializa în aplicabilitate și pentru oameni, dar potențialul compozitului de grafen și polietilenglicol este mult prea mare pentru a fi ignorat de comunitatea medicală.