Google vrea ca oamenii să aibă internet wireless extrem de rapid acasă

Google vrea ca oamenii să aibă internet wireless extrem de rapid acasă

Au trecut cinci ani de când Google a lansat serviciul Fiber, care le-a permis anumitor orașe americane să aibă o alternativă pentru Comcast și Time Warner Cable. Una foarte rapidă și bună.

Acum, CEO-ul Google Access, Craig Barett, a anunțat că lucrează la un plan de a integra internet wireless direct în casele oamenilor. Partea inovatoare a ideii e că dacă Google poate găsi o tehnologie prin care să conecteze fiecare casă din America la internet, ar putea sări peste procesul lung, migălos și scump al instalării cablurilor și fibrelor. Așadar, clienții ar scăpa definitiv de Comcast, A&T și Verizon.

Desigur, detaliile sunt puține momentan, ca în majoritatea cazurilor în care avem de-a face cu o tehnologie capabilă să schimbe o țară întreagă. Barett vrea să conecteze fibrele existente la turnuri cu wireless, care pot asigura rețele wireless. După cum scrie Jon Brodkin de la Ars Technica, internetul wireless bazat pe o tehnologie similară e folosită în zonele rurale, unde nu există fibre sau cablu, dar viteza lasă de dorit.

O companie numită Project Decibel va lansa o tehnologie similară anul acesta: „Rețeaua wireless va ajunge la viteze foarte mari, folosind un spectru cu frecvență înaltă și unde milimetrice. Aceste unde încep de la 30 de GHz, iar semnalele vor fi transmise către un receiver pe care clienții îl pot pune la fereastră”.

De asemenea, cercetătorii de la University of Surrey 5G Innovation Centre din Anglia au anunțat că au atins viteze 5G de un Terabit pe secundă în laborator, stabilind un record al celei mai rapide conexiuni wireless. Rahim Tafazolli, director al 5GIC, a spus că este aceeași capacitate pe care o au fibrele optice, doar că e wireless. Rămâne, însă, de văzut ce va face Google, mai precis, în legătură cu această idee.

După ce s-a restructurat sub aripa Alphabet, Google a devenit un fel de fabrică de ciocolată a lui Willy Wonka, dar a proiectelor tech. Acum nu mult timp, Google a găsit răspunsul la întrebarea „Cum să conectezi la internet o țară formată din 17.000 de insule?”, marea problemă cu care se confruntă Indonezia. Giganul din Silicon Valey sare în ajutor și plănuiește să trimită în stratosferă o flotă de baloane care să transmită internet către sol. Acesta este doar o parte a planului care constă în conectarea la internet a milioanelor de oameni din întreaga lume, care încă nu au acces. Poți citi mai multe despre asta aici.