Google prezintă un instrument împotriva informațiilor false

Google prezintă un instrument împotriva informațiilor false

Google pare să se fi săturat de minciunile care circulă pe internet cu spor, mai ales în perioada alegerilor prezidențiale americane.

Compania a introdus azi o nouă funcție, care are întocmai misiunea de a deosebi informațiile reale de cele false. Astfel, articolele cu eticheta „fact check” vor fi afișate în secțiunea de știri a variantei pentru desktop a Google, dar și în Google News și aplicația Weather pentru iOS și Android, potrivit The Next Web.

Chiar dacă Google nu a menționat alegerile prezidențiale din America, e destul de clar că noua funcție transmite un mesaj subtil pentru votanți, încurajându-i să se documenteze serios în legătură cu veridicitatea afirmațiilor lui Donald Trump și Hillary Clinton. Desigur, verificarea informațiilor e benefică în cazul oricărui articol, indiferent de subiectul lui, dar hotărârea viitorului Americii primează în acest moment. Alegerile prezidențiale sunt programate pe 8 noiembrie, cetățenii nu mai au foarte mult timp la dispoziție pentru a lua o decizie.

Deocamdată, funcția e disponibilă doar pentru utilizatorii din America și Marea Britanie. Google folosește procesul Claim Review pentru a stabili algoritmic dacă o astfel de verificare a informației e necesară în cazul unui anumit articol și indică surse care se înscriu în criteriile necesare pentru a fi considerate veridice. Nu e clar câte site-uri care respectă aceste cerințe au fost incluse în sistemul Google, dar compania a lansat o invitație de înscriere pe blog. Scopul acestei noi funcții nu e de a influența viziunea cititorilor sau de a-i obliga să accepte o anumită concluzie, ci de a-i determina să își formeze păreri corecte, bazate pe o documentare ca la carte.

 

Citește și: