15 oct. 2016 | 13:00

Geometria și filmele: ce spune forma feței unui personaj despre rolul lui

ACTUALITATE
Geometria și filmele: ce spune forma feței unui personaj despre rolul lui

Ai observat vreodată că personajele pozitive din filmele animate au trăsături rotunjite, în timp ce personajele negative le au mai degrabă ascuțite? Sunt multe efecte subtile în astfel de producții, pe care noi nu le conștientizăm, iar formele geometrice folosite se numără printre ele.

În afară de încadrare, tipurile de lumină și compoziția per total, și geometria are un impact imens asupra modului în care percepem un personaj sau o situație. Canalul de YouTube Now You See It e dedicat explorării și explicării conceptelor cinematografice, iar în clipul de mai sus explică modul în care producătorii folosesc formele geometrice pentru a comunica anumite mesaje audienței.

Se vorbește și despre efectul Bouba-Kiki, o observare psihologică a modului în care oamenii percep anumite forme ca fiind mai prietenoase, iar altele ca având o conotație negativă. În cadrul experimentului omonim, oamenilor li s-a cerut să asocieze cele două nume cu două forme, una ascuțită și una rotunjită. 98% din participanții la experiment au atribuit numele Kiki formei ascuțite și numele Bouba celei rotunjite.

Așa se explică motivul pentru care Darth Vader sau Maleficent au chipurile construite din triunghiuri, iar simpaticul Baloo din Cartea Junglei e conceput în întregime din cercuri. Personajele negative sunt percepute instinctiv ca fiind malițioase, din acest motiv simplu, iar același lucru e valabil și în cazul celor pozitive.

Prin urmare, data viitoare când te uiți la un film, ai putea să acorzi o atenție ceva mai mare acestor detalii și să vezi cât de mult se aplică. În spatele oricărei producții se află niște oameni care au gândit totul până în cel mai mic amănunt, așa că nimic din ce apare pe ecran nu e pus acolo la întâmplare.