Formarea stelelor va fi observată cu o cameră foto unică

Formarea stelelor va fi observată cu o cameră foto unică

Formarea stelelor, dar și a altor corpuri cerești, este un fenomen încă parțial înțeles, dar o nouă cameră foto are ca scop deslușirea misterelor din jurul acestor procese.

Un grup de astronomi de la Arizona State University lucrează la o cameră foto unică, pe care au denumit-o TolTEC. Aceasta va avea de analizat misterele care antrenează formarea stelelor, dar și a cometelor sau a planetelor. Echipa, condusă de profesorul Philip Mauskopf, se va ocupa și de design-ul elementelor optice adiționale ale camerei foto, dar și de sistemele electronice care vor produce imaginile.

Proiectul internațional a primit mai bine de 6 milioane de dolari pentru finanțare de la National Science Foundation, pentru ca echipa să poată construi camera care va analiza formarea stelelor.

Mauskopf spune că ”jumătate din lumina produsă de stele este absorbită de norii de praf interstelar și retrimisă apoi în spațiu la lungimi de undă invizibile ochiului uman. Observațiile astronomice făcute la aceste lungimi de undă ne pot ajuta să vedem mai adânc în interiorul acestor ”creșe”, unde se formează stele noi.

Camera va fi atașată unul telescopului Large Milimeter Telescope, din Mexic, acesta fiind cel mai mare telescop din lume care lucrează pe lungimi de undă de 1mm. Oglinda principală a acestui telescop are un diametru de 50 de metri.

Pe parcursul următorilor trei ani, un consorțiu internațional, condus de UMass, va construi camera foto criogenică TolTEC, pentru Large Milimeter Telescope. Acest telescop lucrează la studierea detaliată a universului, surprinzând radiația din praful interstelar, la lungimea de undă de 1mm, arată newserz.com.

După ce va fi montată pe telescop, camera foto va începe un program de doi ani de studiu cu privire la formarea stelelor. Studiul va avea ca scop analiza unei regiuni cu praf stelar din galaxie, dar și una care are foarte puțin praf de acest fel.

 

Citește și:
Etichete: