Fizicienii au făcut un obiect să leviteze folosind doar unde sonore

Fizicienii au făcut un obiect să leviteze folosind doar unde sonore

Cercetătorii au reușit cu succes să facă o minge din polistiren să leviteze folosind doar unde sonore.

Elementul inedit este reprezentat aici de faptul că e una dintre cele mai mari sfere pe care experții au reușit să le facă să plutească doar cu puterea sunetului, având 50 de milimetri.  Principiul utilizat pentru levitația acustică ține de undele sonore staționare, care sunt limitate de reflectoare astfel încât nu se pot dispersa în aer și sunt blocate pe loc, anulând efectul gravitației.

În mod normal, obiectul trebuie să fie mai mic decât lungimea de undă acustică. Tehnica tradițională implică prinderea obiectului în nodul de presiune – punctul în care presiunea undei staționare nu se schimbă deloc – astfel încât unda staționară de sub obiect să funcționeze precum o paletă de ping pong, aruncând obiectul în sus în mod constant.

Este prima oară când levitația acustică a fost făcută cu o sferă de 3,6 ori mai mare decât lungimea de undă acustică, cu o masă de aproximativ 1,5 grame. Folosind tehnica tradițională, se credea că obiectul ar trebui să aibă o dimensiune de aproximativ patru milimetri în diametru, în condițiile în care frecvența era de 20 de kHz, iar lungimea de undă avea 14 milimetri.

În locul metodei clasice, care nu ar fi funcționat pentru un obiect atât de mare, echipa a generat o undă staționară între traductori și obiect. Cercetătorii speră să își perfecționeze tehnica și să poată levita obiecte mai mari, în mai multe unghiuri. Acestia cred că levitația acustică ar putea juca un rol important pentru controlarea lichidelor în spațiu sau pentru manevrarea materialelor foarte fierbinți sau caustice. Studiul complet poate fi citit aici.