Firefox se alătură activ luptei împotriva Flash

Firefox se alătură activ luptei împotriva Flash

Dacă mai aveți câteva site-uri care folosesc în mare parte Adobe Flash pentru a vă servi conținut interactiv, până și pe Firefox veți întâmpina dificulăți semnificative în a le accesa.

Se fac deja câțiva ani de când am început să vorbim de o coaliție a mai multor giganți din tech ce și-au alăturat forțele pentru a elimina într-un timp cât mai scurt suportul pentru conținut Flash. Cei de la Mozilla, de exemplu, și-au anunțat de mult timp intențiile în această direcție, dar abia acum aflăm etapele clare în care proiectul va fi pus în aplicare.

Spre surprinderea celor care se bazează în continuare pe Flash, încă de luna viitoare, Firefox va începe să nu mai afișeze conținutul animat în Flash care nu este central paginii. Cu alte cuvinte, un clip video sau un joc în formatul celor de la Adobe, va putea fi accesat în continuare, dar niște reclame animate sau alte tipuri de conținut, vor fi blocate fără intervenția utilizatorului.

În contextul în care Flash, pe lângă modul agresiv în care consumă bateria sistemelor portabile, pune și în pericol securitatea datelor utilizatorilor, nu ar trebui să fie șocant faptul că începând cu 2017 va fi dezactivat împlicit în Firefox. La momentul respectiv, orice animații sau clipuri în acel format vor ascunse în spatele unui dreptunghi de culoare gri și nu se vor putea activa sau încârca decât în cazul în care un internaut ține neapărat.

În teorie, ar trebui să aveți deja în vedere motivele pentru care încep să fie puse în aplicare astfel de practici, dar într-o postare pe blogul companiei, cei de la Mozilla le reiterează. Prima pe listă este sporirea securității traficului online, dar și îmbunătățirea autonomiei și creșterea performanței. În definitiv, HTML5 poate fi folosit în același scop, iar minusurile aproape că nu există. Pe de altă parte, inginerii Firefox au afirmat că lucrează cu Adobe pentru optimizarea Flash, dar acești pași vor fi ultimii până la desființarea permanentă a platformei și eliminarea ei din online.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Engadget