Ferestrele inteligente vor deveni realitate mulțumită acestui material ieftin

Ferestrele inteligente vor deveni realitate mulțumită acestui material ieftin

Lucrurile care ne înconjoară se transformă pe zi ce trece și devin inteligente, contribuind la dezvoltarea rapidă a Internetului Tuturor Lucrurilor. Ceasurile sunt ”smart”, televizoarele la fel, becurile au aplicații pentru telefon, iar mașina se conectează și ea, mai nou, la Internet. În curând, și geamurile din casa ta vor fi inteligente, mulțumită unui nou material.

Imaginați-vă că vreți să vă uitați la un film în mijlocul zilei, dar razele soarelui bat în ecran. În curând, nu va mai trebui să te ridici să tragi jaluzelele, pentru că vei putea controla de pe telefon opacitatea ferestrelor.

Cu toate că sună foarte bine, până acum geamurile inteligente au fost un vis frumos, din cauza costurilor ridicate pe care le-ar fi implicat o astfel de tehnologie. Totuși, cercetătorii au descoperit un material care se poate adapta cu ușurință acestui scop.

Este vorba despre un polimer de silicon numit polidimetilsiloxan. Materialul cauciucat nu este deloc nou, fiind folosit în numeroase industrii, dar folosirea lui pentru crearea de ferestre inteligente a fost pur accidentală.

Materialul este întunecat, dar pe măsură ce se întinde devine din ce în ce mai transparent. Astfel, cercetătorii au început să experimenteze, adăgunând vopsea, pentru a măsura cu exactitate cum și cât poate pătrunde lumina și în ce condiții.

Ei au ajuns la concluzia că, prin alăturarea mai multor straturi de polimer și prin setarea unui algoritm special, producătorii ar putea creea geamuri inteligente care devin opace sau transparente în funcție de necesitate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: