Far Cry Primal – Schimbarea de care era nevoie [REVIEW]

Far Cry Primal este un candidat serios pentru titlul de ”Jocul Anului”.

La finalul anului, atunci când va fi alcătuit un top cu cele mai bune jocuri din 2016, Far Cry Primal va fi cu siguranță printre primele selectate. El reprezintă acel pas de care era nevoie pentru a reînvigora seria și prin care Ubisoft a demonstrat că nu se teme să încerce ceva nou din când în când. Probabil știți deja câteva detalii în legătură cu jocul, însă voi încerca, totuși, să vă explic pe scurt povestea în următoarele rânduri.

Far Cry Primal

În Far Cry Primal, acțiunea are loc în anul 10.000 î. Hr. și veți juca rolul lui Takkar, un membru al tribului Wenja, care este în căutarea camarazilor lui, răspândiți pe toată suprafață unui ținut misterios denumit Oros. În cadrul unei vânători, toți membrii grupului din care făcea parte Takkar sunt uciși fie de mamuți, fie de un tigru, astfel că veți fi nevoiți să porniți în căutarea membrilor pierduți singuri.

Pe parcurs, odată ce îi găsiți, însă, veți afla și cât de grea este situația acestora în Oros. De parcă animalele nu ar fi fost deja o amenințare uriașă, tribul Wenja are de-a face și cu două grupări rivale oribile, mult mai violente și, aparent, mult mai bine înarmate. Pe de o parte, avem tribul Udam, ai căror membri au obiceiul neplăcut de a mânca Wenja, crezând că asta îi face mai puternici. Nu știu cât de adevărat este acest lucru, dar cu siguranță îi face de zece ori mai înfricoșători. Astfel, nu vă mirați dacă la început veți mai da din când în când peste grupuri de Udam care mănâncă Wenja în jurul unui foc.

Far Cry Primal

De cealaltă parte, avem tribul Izila. Spre deosebire de Udam, Izila nu mănâncă Wenja. În schimb, ei preferă să-i captureze pe membrii tribului tău și să le dea foc, sacrificându-i în numele unei zeițe de-ale lor. Izila vă vor pune probleme mult mai mari decât Udam, în primul rând datorită armei lor principale: focul. Vedeți voi, Izila sunt genul acela de nebuni care ar da foc (fără absolut nicio remușcare) la câțiva kilometri întregi de pădure pentru a prinde un singur om. De multe ori, în timpul luptelor cu ei, singura opțiune posibilă este retragerea sau mișcarea continuă, pentru a nu fi încercuit de foc și omorât, într-un final.

Inițial, luptele vor fi destul de grele, fiind necesar să acumulați puțină experiență și să vă îmbunătățiți în mod considerabil arsenalul pentru a putea ataca zonele fortificate. Dar chiar și în ultimele secvențe ale jocului, veți avea nevoie de foarte multă atenție și o planificare serioasă pentru a supraviețui unor confruntări. Asta deoarece jocul nu vă transformă într-un fel de semi-zeu odată ce progresați. În afară de câteva elemente exagerate, introduse în joc pentru a îmbunătăți experiența, armele pe care le veți avea și problemele cu care vă veți confrunta sunt, probabil, similare cu cele ale oamenilor de acum 12.000 de ani.

Far Cry Primal

În ceea ce privește armele, cele mai importante pentru voi vor fi arcul, bâta și sulița. Vor fi introduse, pe parcurs, și alte elemente în arsenal, precum cuțitele care pot fi aruncate, sau praștia, dar acestea trei vă vor salva din aproape orice încurcătură. În timp, însă, cu cât explorați regiunea și acumulați mai multe resurse, veți avea opțiunea de a le îmbunătăți. Sulița, de exemplu, va putea avea parte 5 upgrade-uri, necesitând resurse din ce în ce mai greu de găsit.

Far Cry Primal – Puncte Pro

Gameplay-ul este principalul punct pro al jocului. Povestea principală, sistemul de progresie, inamicii, resursele care trebuie adunate, animalele care trebuie îmblânzite și harta care trebuie explorată, toate aceste se îmbină perfect pentru a da naștere unuia dintre cele mai distractive jocuri pe care am avut ocazia de a le încerca în ultima perioadă.

Oros (despre care știm că ar include și zone din România), este o hartă uriașă cu zone extrem de variate și resurse și animale specifice fiecăreia. Pentru a obține toate uneltele și a îmblânzi toate animalele, veți fi nevoiți să o parcurgeți în lung și în lat, însă acest lucru este extrem de dificil de realizat în alergare. Astfel, dezvoltatorii au adăugat punctele de ”Fast Travel” unde puteți ajunge printr-un simplu click pe hartă și pe care le puteți debloca prin cucerirea unor baze controlate de inamici.

Far Cry Primal

Însă nu aveți cum să vă luptați cu aceștia dacă nu aveți arme. Astfel, Far Cry Primal vă forțează să acumulați în mod constant resurse pentru a vă crea muniție. Săgețile de exemplu, necesită lemn, dar pentru sulițe, veți mai avea nevoie, în unele cazuri, de pietre și de cremene. La început, resursele se vor acumula mai greu, dar după ce progresați, acestea vor începe să fie depozitate constant în anumite zone, de unde le veți putea aduna oricând.

Una dintre aceste zone este chiar satul tău, pe care îl poți dezvolta construind corturi din ce în ce mai bune pentru aghiotanții tăi. Aceștia, în schimb, îți vor oferi diverse bonusuri. Unul dintre ei te ajută să îți creezi un cârlig extrem de util, iar altul îți ajută să creezi haine de iarnă pentru a nu muri în ținuturile înghețate din nord. Acestea sunt doar două exemple. În total, sunt șapte oameni ale căror case trebuie îmbunătățite pentru a primi experiență.

Far Cry Primal

Dar, până la urmă, Far Cry Primal este despre supraviețuire, iar acest lucru nu poate fi asigurat fără distrugerea inamicilor Izila și Udam. Armele și abilitățile individuale probabil sunt suficiente pentru unii, dar majoritatea jucătorilor vor avea nevoie de ajutor. În cazul Far Cry Primal, acesta vine sub forma animalelor îmblânzite. Din câte se pare, Takkar este un fel de Tarzan (cei din joc chiar îi dau porecla Beast Master, sau ”Stăpânul Animalelor”), iar până la final, el îmblânzește aproape orice animal.

Aveți la dispoziție diverse tipuri de lupi, lei, tigri, urși, jaguari, un leopard și, desigur, un bursuc. Bursucul pare mic, dar atunci când vă însoțește, fiți siguri că lupii și urșii se vor da la o parte. Pe lângă lupte, principalul rol al animalelor este de a vă proteja. Oros este tărâmul unor animale extrem de agresive, iar pentru a supraviețui aici (mai ales noaptea), veți avea nevoie de un animal alături sau de foc.

Far Cry Primal

După cum am spus, felul în care toate acestea se îmbină dă naștere unor situații inedite și pline de tensiune. La un moment dat, vânam un mamut pe timp de noapte. Însă în momentul în care am început să-l atac, nu am luat în considerare faptul că în apropiere erau și rinoceri. Odată ce aceștia m-au atacat, am fost nevoit să intru în apă, doar pentru a fi atacat de un crocodil. Scăpat de crocodil, am revenit pe uscat doar pentru a da nas în nas cu patru Izila care, evident, au început să incendieze totul. Iar acesta e doar un exemplu. Cu cât jucați mai mult Far Cry Primal, cu atât mai multe episoade interesante veți întâlni.

Far Cry Primal – Puncte Contra

Far Cry Primal nu are niciun punct contra important. Am avut parte, într-adevăr, de unele glitch-uri sau de unele întâmplări ridicole, însă niciuna dintre ele nu a stricat impresia generală. Se mai întâmplă, de exemplu, ca atunci când vânați un animal, acesta să rămână în picioare, așa cum puteți vedea în imaginea de mai jos. Aceasta a fost realizată la finalul unei misiuni în care am fost nevoit să vânez un mamut alături de alți Wenja. Singurul lucru care poate deveni supărător este modul în care se schimbă contrastul atunci când schimbați direcția în care priviți.

Far Cry Primal

Far Cry Primal  –  Concluzie

Prin Far Cry Primal, Ubisoft a reușit să salveze o serie importantă de la soarta pe care a avut-o Assassin’s Creed. Toate elementele din universul jocului se îmbină într-un mod ideal, iar faptul că Ubisoft nu a adăugat alte elemente exagerate în afară de diversele viziuni și animalele îmblânzite nu a făcut decât să contribuie la popularitatea jocului. Nu mă aștept, însă, să văd alte jocuri în serie în acest cadru. Prima oară a fost cu succes, dar a doua oară, răspunsul fanilor s-ar putea să nu mai fie unul pozitiv. Lăsând asta la o parte, nu aveți niciun motiv să nu încercați Far Cry Primal în acest moment, jocul regăsindu-se în oferta mai multor magazine.

Far Cry Primal este disponibil la eMAG, pentru platformele PlayStation 4, Xbox One și PC.

Citește și: