27 aug. 2016 | 10:04

Facebook a concediat un departament întreg, iar feedul tău va arăta diferit acum

ACTUALITATE
Facebook a concediat un departament întreg, iar feedul tău va arăta diferit acum

Rețeaua socială Facebook a fost acuzată că ar încerca să îi manipuleze pe utilizatori prin conținutul pe care îl afișează în newsfeed. Se pare că Zuckerberg s-a săturat să fie arătat cu degetul, așa că a luat măsuri serioase.

Facebook îți arată în newsfeed, în secțiunea ”Trending” cele mai dezbătute subiecte ale zilei. Rețeaua a fost acuzată, cu ocazia alegerilor prezidențiale din SUA, că ar favoriza-o pe Hillary Clinton și se pare că cei care au atras atenția asupra acestui fapt aveau dreptate.

Subiectele care apăreau în secțiunea de trending erau descrise de o echipă de angajați ai Facebook, angajați cu propriile lor opinii politice. Facebook tocmai a renunțat la acea echipă, concediind aproximativ 18 oameni, potrivit unor surse și unui email remis de companie.

Vestea vine odată cu o postare pe blogul oficial al companiei în care rețeaua anunță că la secțiunea Trending vor mai lucra doar ingineri care se vor ocupa de algoritmul care culege cele mai viralizate știri.

Având în vedere că Facebook  are 1,7 miliarde de utilizatori, influența rețelei este una enormă, așa că e bine  de știut că Zuckerberg face pașii necesari  pentru a asigura obiectivitate și imparțialitate.

Fiind vorba despre o companie de tehnologie la care lucrează în special tineri, nu ar trebui să ne mire că viziunile acestora sunt mai degrabă liberale. Dovada? În fiecare săptămână, angajații votează într-un sondaj intern ce vor să îl întrebe pe Zuckerberg în următoarea sesiune de Q&A. Aparent, una dintre întrebările pe luna martie a fost „Ce responsabiltate are Facebook pentru a-l împiedica pe Trump să câștige alegerile în 2017?” Întrebarea a fost pe locul cinci în ceea ce privește popularitatea.

Noul modul de ”Trending” va afișa tot cele mai discutate subiecte ale zilei, dar acestea vor fi alese de un algoritm, iar descrierile vor fi puse automat, pe baza a ce scriu utilizatorii despre ele.