Un expert sugerează că vocile și amprentele noastre nu sunt unice

Un expert sugerează că vocile și amprentele noastre nu sunt unice
Andrada Bonea
Andrada Bonea
12:17 13.08.2016

Auzim tot timpul că suntem unici datorită vocii și amprentelor noastre, dincolo de restul trăsăturilor care ne diferențiază.

Barclays, banca Marii Britanii, va înlocui sistemul de paroleal serviciului de phone banking cu recunoaștere vocală personală, mizând pe faptul că vocea fiecărui om e unică, precum amprentele. Totuși, Hugh McLahan, profesor la Glasgow Caledonian University, nu e în totalitate de acord cu această viziune. Acesta e de părere că e practic imposibil să dovedești această unicitate, pentru că ar trebui ca fiecare mostră de amprentă să fie comparată cu a tututor celorlalți oameni. Având în vedere că populația lumii se ridică la 7,4 miliarde, e greu de crezut că poate reuși cineva așa ceva.

„Dacă un X cauzează un Y, atunci, logic, oriunde e un X, va fi și un Y. În acest caz, amprentele mele sunt generate de un set de factori, prin urmare toată lumea are un set de amprente generat de propriul set de factori. E logic, dar nu demonstrează că un set de amprente poate fi produs de un set unic de factori. Asta pentru că același efect poate avea diferite cauze, în ocazii diferite”, a scris McLahan pentru The Conversation.

Acesta mai crede și că această credință puternică în unicitatea vocilor umane și a altor caracteristici fizice exacerbează o problemă generală cronică: faptul că oamenii nu înțeleg natura și importanța dovezilor științifice cantitative. „Acest lucru este relevant în procese, în special. Există pericolul ca oamenii acuzați să nu primească pedepse corecte pentru că judecătorii și alți oficiali ai curții lasă să cântărească prea mult în balanță astfel de dovezi”.

În acest context, oferă ca exemplu acuzarea lui Sally Clark pentru uciderea celor doi bebeluși ai săi. S-a dovedit, ulterior, că cei mici au murit din cauze naturale, dar asta după ce Clark a stat trei ani închisoare. Nu și-a revenit niciodată după această nedreptate, iar la doar patru ani după ce a ieșit din închisoare, a murit. Poți citi mai multe despre acest caz aici.

În concluzie, McLahan spune că e periculos să ne bazăm pe voci și amprente pentru securitatea conturilor noastre bancare. „Au o utilitate limitată. Nu ar trebui să ne bazăm pe ele în totalitate, ci ar trebui să le folosim ca pe o parte dintr-un sistem de verificări mai amplu”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI