21 mai 2016 | 09:09

Emily este salvamarul secolului 21: andurant și controlabil de la distanță

ACTUALITATE
Emily este salvamarul secolului 21: andurant și controlabil de la distanță

În cazul în care credeați că meseria de salvamar a rămas neschimbată în ultimii 100 de ani, Emily vă va schimba opinia cu siguranță.

Emergency Integrated Lifesaving Lanyard sau Emily este o nouă creație robotică ce are mai multe în comun cu o dronă modernă decât cu un salvamar.

În urmă cu 15 ani ne uitam cu toții la Baywatch și eram fascinați de actele de eroism ale unor personaje care, în mod autentic, păreau că-și riscă viața pentru binele unor necunoscuți. În această vară, va fi reiterată rețeta clasică într-un nou film Baywatch cu Dwayne The Rock Johnson în rolul principal. Indiferent care va fi însă povestea noii pelicule, cu siguranță nu ar fi fost la fel de interesantă dacă un robot ar fi jucat rolul principal. Se pare totuși că aceasta este direcția spre care ne îndreptăm și, ca aproape de fiecare dată, când un robot înlocuiește meseria unui om, o face într-un mod mai eficient și fără riscuri.

Emily are 11,3 kilograme și se poate deplasa cu 35 Kmph. Descrisă ca un salvamar, această creație s-ar putea să nu aibă o formă umană, dar a depășit deja de mult timp stadiul de proiect, salvând o mulțime de oameni de la înec. Printre aceștia se numără și 300 de refugiați sirieni în apropierea insulei grecești Lesbos.

Rezultatul unei colaborări între marina americană și Tony Mulligan, CEO-ul companiei de robotică marină Hydronalyx, Emily a implicat aproximativ 15 ani de muncă, deși inițial proiectul ar fi trebuit să aibă cu totul alt scop. În 2001, când a început acest parteneriat, s-a dorit realizarea unei drone menită pentru supravegherea balenelor.

Iterație actuală a acestui robot inteligent este dotată cu o stație radio în două sensuri ce suportă dialogul nestingherit cu victimele rămase în mijlocul oceanului. Include lumini puternice pentru facilitarea căutărilor și o cameră video performantă. Nu în ultimul rând, este foarte andurantă. Emily are un înveliș din kevlar și poate fi aruncată din elicopter fără nici un fel de probleme.

Cea mai recentă versiune a gadgetului a fost demonstrată pe 15 și 16 mai la Naval STEM Expo and Sea-Air-Space Exposition de către marina americană. Mai important decât atât este însă faptul că se folosește deja în fiecare colț al mapamondului de către autorități.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele