19 sept. 2016 | 12:36

Elon Musk vrea să colonizeze sistemul solar

ACTUALITATE
Elon Musk vrea să colonizeze sistemul solar

Elon Musk are de mai bine de un deceniu în plan colonizarea planetei Marte, dar se pare că planurile sale devin mai ambițioase și țintesc și mai departe.

Elon Musk a fondat compania SpaceX în 2002, iar de-a lungul a celor 14 ani de existență, detalii despre creația cea mai importantă au fost ținute secrete. Musk a oferit doar mici indicii cu privire la ceea ce are de gând.

Lucrurile se vor schimba, cel mai probabil, în cadrul International Astronautical Congress. Pe 27 septembrie, Elon Musk va avea o sesiune de discuții cu privire la proiectul cel mai ambițios al SpaceX, acela de a duce oameni pe Marte.

Nava spațială pregătită de SpaceX este un colos ce poate transporta aproximativ 100 de tone de marfă sau 100 de persoane și era cunoscută până acum ca Mars Colonial Transporter (MCT). Musk a postat pe twitter un mesaj în care afirmă că MCT poate ajunge mult mai departe de Marte, astfel că va avea nevoie de un nume nou. Interplanetary Transport System, sau ITS, devine astfel noua denumire a navei spațiale create de SpaceX.

Se pare că Marte nu este singura lume cu potențial de habitat pentru viitorii coloniști. Luna, Venus, asteroidul Ceres și lunile Titan și Callisto au fiecare câteva avantaje pentru a ajuta colonii de oameni, dar Marte a fost preferat întotdeauna pentru că este relativ aproape de Pământ, are o atmosferă și există și apă sub formă de gheață.

Elon Musk sugerează prin postările sale că destinațiile distante, în special sateliții din jurul planetelor Jupiter și Saturn, ar putea fi candidați pentru ITS, conform arstechnica.com.

Vizionarul Musk își reafirmă astfel poziția prin care consideră că umanitatea trebuie să devină o specie interplanetară. Deși pe 1 septembrie, o rachetă Falcon 9 a explodat, asta nu pare să pună pauză proiectelor SpaceX. Din contră, Musk pare să devină chiar mai ambițios.

Nu se știe exact câte detalii va oferi Elon Musk despre ITS, sau despre racheta care va lansa nava în spațiu. Musk a reușit să schimbe percepția asupra zborului spațial după ce a reușit să creeze rachete low-cost, dar în același timp, credibilitatea SpaceX a primit două lovituri puternice, după ce două rachete Falcon 9 au explodat în doar un an.