Dublu standard: Facebook vs SMS pe mobil în timpul cinei

Dublu standard: Facebook vs SMS pe mobil în timpul cinei

Persoanele care stau cu telefonul în mână la cafenele și restaurante au devenit omniprezente, se pare însă cei care stau pe Facebook vă deranjează cel mai mult.

Într-o lume ideală, în momenul în care ne-am întâlni cu prietenii la un bar, club, restaurant sau chiar și acasă, am face un efort să ne lăsăm telefoanele în buzunar. Din păcate, din ce în ce mai des vedem familii întregi cu telefoanele în mână la cină. Partea interesantă este că și în aceste condiții, există gesturi care pot fi tolerate cu un grad mai mare de ușurință decât altele.

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Michigan confirmă genul de activități pe mobil care sunt mai digerabile decât altele. În definitiv, ne-am luat cu toții gândul de la faptul că am putea sta fără un telefon în preajmă. Singurul lucru pe care îl putem face este să ofensăm cât mai puțin interlocutorii cu gesturile noastre.

Aparent, dacă răspunzi la un telefon sau scrii un răspuns la un SMS atunci când ești la masă este semnificativ mai rezonabil decât să intri pe aplicațiile aferente unor rețele sociale sau să apuci să te joci. ,,Aceste rezultate sunt interesante deoarece ne obligă să acceptăm ideea că a folosi telefonul mobil în timpul cineri nu este categoric netolerat. Ce am descoperit este că atitudinea oamenilor este mult mai nuanțată decât atât. Un mesaj rapid sau o conversație telefonică cu șeful tău s-ar putea să fie în regulă. Să te uiți la cineva peste masă care dă cu degetul prin fluxul de pe Facebook, aia este diferit.” Carol Moser, un student doctorand la Universitatea din Michigan a sintetizat în câteva cuvinte rezultatele analizei.

Încercând să găsească un motiv pentru discrepanța în reacții, cercetătorii au ajuns să afirme că răspunsul se află în faptul că un SMS sau un apel telefonic poate dura relativ puțin, în timp ce navigatul pe Facebook, Twitter sau Instagram sunt activități fără limită de timp.