Dispozitivul care măsoară intensitatea soarelui și puterea vântului, creat de români

Dispozitivul care măsoară intensitatea soarelui și puterea vântului, creat de români

O echipă de ingineri programatori din Cluj-Napoca a creat în 24 de ore, în cadrul unui concurs de tip hackathon, un dispozitiv capabil să capteze intensitatea solară, dar şi puterea vântului, iar cu ajutorul lui se poate stabili utilitatea unei investiţii în instalaţii solare sau eoliene.

Ioan Paul Pirău, membru al echipei care a câştigat, duminică, la Cluj-Napoca, premiul I la hackathon-ul organizat în cadrul Techsylvania, unul dintre mai mari evenimente din IT care se desfăşoară în Europa de Est, a declarat că dispozitivul Green Box are aplicabilitate reală şi poate fi vândut atât ca produs, cât şi ca serviciu, potrivit Mediafax.

„Am creat un dispozitiv, numit Green Box, care este capabil să capteze razele solare, intensitatea solară, prin intermediul unui mic panou solar, dar şi puterea vântului. La nivelul ţării avem acces la date meteo, iar pentru fiecare casă putem determina utilitatea montării unei instalaţii solare sau eoliene şi care este eficienţa ei. Un astfel de dispozitiv ar fi foarte ieftin, noi am calculat că ar fi în jur de 50 de dolari, şi timp de un an ar putea oferi informaţii utilizatorului dacă merită să investească într-o astfel de instalaţie şi în cât timp îşi va recupera investiţia. Datele colectate sunt stocate şi se pot face grafice cu evoluţia temperaturii sau puterea vântului timp de un an. Dispozitivul are aplicabilitate reală şi poate fi vândut și ca şi produs, şi ca şi serviciu”, a spus Pirău.

Green Box - dispozitiv

Potrivit acestuia, Green Box ar putea avea şi o funcţie secundară şi ar putea fi folosit și în agricultură. „Având mai mulţi senzori de umiditate, ploaie, temperatură, calitatea aerului, presiune atmosferică, se poate determina un tipar meterolorogic într-o anumită zonă, iar pe baza acestui tipar se poate determina cu anumită acurateţe care ar fi cele mai bune culturi agricole care pot fi cultivate într-o anumită perioadă a anului. Un astfel de dispozitiv poate ajuta un fermier, de exemplu”, a explicat acesta.

De asemenea, dispozitivul ar putea fi folosit şi de firmele care se ocupă de montarea panourilor solare sau instalaţiilor eoliene, care ar putea oferi consultanţă. „Green Box-ul se instalează acasă la un om, iar peste un an, pe baza datelor colectate, i se poate face acestuia o ofertă, care sistem i se potriveşte mai bine. Noi suntem ingineri, iar dacă ar fi persoane interesate să investească în acest produs şi să îl promoveze, am putea colabora pentru lansarea dispozitivului pe piaţă. Din câte ştiu, nu mai există nicăieri un astfel de produs, de aceea reprezintă o premieră”, a menţionat Ioan Paul Pirău.

„La hackathon-ul de 24 de ore, care a început sâmbătă, au participat 17 echipe. Din juriul care a premiat proiectele din cadrul hackathon-ului a făcut parte şi sud-africanul Mark Shuttleworth, fondatorul sistemului de operare Ubuntu, care va şi susţine o prelegere în cadrul Techsylvania”, a spus Radu.