Dinozaurii, ”martori” la formarea inelelor planetei Saturn?

Dinozaurii, ”martori” la formarea inelelor planetei Saturn?

Dintre toate planetele din sistemul nostru solar, Saturn este cea mai ușor de recunoscut, grație inelelor care o înconjoară. Însă ele nu există dintotdeauna, ci sunt mai ”tinere” decât am fi crezut. 

Mai exact, dacă dinozaurii care cutreierau Pământul pe atunci ar fi avut telescoape, ar fi putut vedea ceva cu adevărat impresionant pe cer și, după cum scriu și cei de la PopSci, nu ne referim la asteroidul uriaș care avea să îi extermine.

Planeta Saturn a apărut în urmă cu patru miliarde de ani. Până acum, oamenii de știință erau de părere că ea arată așa încă de la începuturi. Totuși, un studiu publicat în Astrphysical Journal ne spune că inelele lui Saturn, dar și multe dintre lunile sale, s-ar fi format în urmă cu numai 100 de milioane de ani.

Cu toate că planeta noastră are un singur satelit natural, orbita lui Saturn este încărcată de 62 de luni, Cele mai departătate, înclusiv Titan, s-au format odată cu planeta, însă cele apropiate sunt foarte tinere.

Sateliții își exercită atracția gravitațională între ei, mărindu-și treptat orbitele și îndepărtându-se de Saturn. Iar când lunile se aliniază, orbitele lor se pot întinde sau înclina.

Prin analizarea acestor modificări, o echipă condusă de astronomul Matija Cuk, de la Institutul SETI, a ajuns la concluzia că multe dintre lunile mai mari – Tethys, Dione sau Rhea – au orbit mai puțin distorsionate, însemnând că există de puțin timp.

”Acum ne întrebăm ce a dus la crearea acestor luni interioare. Putem presupune că Saturn a avut o colecție similară de sateliți și înainte, însă orbitele lor au fost deranjate de o rezonanță orbitală specială, cauzată de mișcarea planetei în jurul Soarelui. În cele din urmă, orbitele lunilor învecinate s-au încrucișat, iar obiectele s-au izbit între ele. Din aceste resturi, este posibil să se fi născut setul actual de luni și inele”, a declarat Cuk.

Mai există câteva necunoscute. De exemplu, autorii studiului nu pot explica de ce sateliții sunt atât de plini de cratere, având în vedere vârsta lor ”fragedă”. Teoria va mai trebui verificată înainte să ajungă în manuale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: