17 oct. 2016 | 14:29

Din ce în ce mai umane: inteligențele artificiale capătă abilități sociale

ACTUALITATE
Din ce în ce mai umane: inteligențele artificiale capătă abilități sociale

În cadrul conferinței Frontiers din Pittsburgh s-a discutat despre un proiect foarte interesant, menit să facă inteligențele artificiale și mai umane.

S.A.R.A. (Socially Aware Robot Assistant) e un asistent virtual care a învățat, practic, abilități sociale tipic umane. Folosind o cameră și un microfon, S.A.R.A. nu doar că poate asculta cererile utilizatorului, dar poate percepe și modul în care acesta se simte în mometul în care le formulează.

De exemplu, un răspuns însoțit de un zâmbet va genera o reacție diferită față de un răspuns formulat de o persoană încruntată, de exemplu. Potrivit lui Carnegie Mellon, director al proiectului, asistentul virtual poate analiza comportamentul social și răspunde în concordanță cu acesta, performanță care nu a mai fost atinsă până acum de nicio inteligență artificială.

Proiectul S.A.R.A. constă în trei elemente care nu au mai fost utilizate până acum: clasificatori strategici conversaționali, un estimator al raportului și un instrument care determină răspunsuri potrivite contextului social. Clasificatorii funcționează cu o acuratețe de 80% și pot identifica cinci strategii conversaționale. Simultan, estimatorul raportului îi dă asistentului virtual informații despre cât de bine vă înțelegeți și funcționează cu ajutorul unui algoritm bazat pe inteligența artificială. Funcționează în timp real, calculând pe moment toți acești factori.

În final, instrumentul social decide ce ar trebui să spună asistentul virtual în funcție de nivelul raportului stabilit, strategiile conversaționale folosite și, nu în ultimul rând, în funcție de comportamentul non-verbal. Aici intervine partea în care S.A.R.A. își folosește abilitatea de a recunoaște normele sociale și manifestările umane.

Cei de la PopSci au testat S.A.R.A. la conferința Frontiers și au scris că, în primă fază, răspunsurile ei nu au fost cu mult diferite de ale lui Siri. Pe măsură ce conversația a avansat, răspunsurile au devenit ceva mai spirituale. Chiar dacă momentan proiectul nu e pus la punct, cu siguranță e interesant și a putea ridica ștacheta pentru alte servicii similare.