Depresia are o sursă fizică în creier, ce ar putea fi tratată direct

Depresia are o sursă fizică în creier, ce ar putea fi tratată direct

O echipă de cercetători de la Universitatea din Warwick au înțeles care este sursa fizică din creier ce cauzează depresia, arată stiridinlume.ro.

Înțelegerea sursei exacte de unde depresia pornește în creier marchează un pas important în înțelegerea mai bună bolii. Oamenii de știință au constatat că zona din creier afectată de depresie este cortexul orbitofrontal lateral. Noi tratamente ar putea fi create grație acestei descoperiri.

Studiul sugerează că depresia afectează zona creierului asociată cu lipsa recompenselor, cortexul orbitofrontal lateral – din această cauză, cei ce suferă de depresie resimt o senzație de dezamăgire, pe care oamenii sănătoși o simt atunci când nu primesc recompense cuvenite în viața de zi cu zi.

Această zonă din creier se activează când nu suntem recompensați, dar are conexiuni și cu zona creierului ce ne creează imaginea de sine, astfel că există o legătură cu pierderea respectului de sine.

Depresia este asociată și cu un răspuns mai scăzut la stimuli în partea de recompense a creierului, aflată în cortexul orbitofrontal medial. Și zona sistemelor de memorie ar fi afectată, astfel că cei ce suferă de depresie nu ar fi interesați de amintirile plăcute.

Noile descoperiri pot contribui la pași majori în tratarea depresiei, medicii putând merge direct la rădăcina fizică a bolii, oferindu-le oamenilor deprimați o posibilitate reală de a nu se mai concentra pe aspecte negative, așa cum se întâmplă acum involuntar.

Studiul a fost efectuat de profesorii Edmund Rolls și Jianfeng Feng de la Universitatea din Warwick, alături de dr. Wei Cheng de la Universitatea din Fudan, ce au lucrat și cu alte centre medicale din China.

Studiul a fost realizat pe 1000 de pacienți ce suferă de depresie, cărora le-a fost scanat creierul, fiind cercetate conexiunile ce există între cortexul orbitofrontal medial și cel lateral. Profesorul Feng este de părere că ”descoperirile noastre, în combinație cu datele importante adunate din întreaga lume și cu metodele noi de investigație ne ajută să descoperim cauza depresiei, ceea ce va conduce la noi căi de tratamente terapeutice în viitorul apropiat”, arată sciencedaily.com.

Etichete: