22 sept. 2016 | 15:17

De ce unele PC-uri Lenovo nu pot rula Linux

ACTUALITATE
De ce unele PC-uri Lenovo nu pot rula Linux

Din câte se pare, unele PC-uri produse de către chinezii de la Lenovo nu pot funcționa cu Linux.

Totul a pornit de la o postare pe Reddit, în care un utilizator susținea că programul Signature PC al celor de la Microsoft le cere acum partenerilor să blocheze Linux. Având în vedere pasiunea utilizatorilor de pe acel forum în legătură cu sistemul de operare, subiectul s-a popularizat extrem de rapid și a fost preluat de unele dintre cele mai populare site-uri tech.

Însă lucrurile nu sunt nici de departe atât de simple. Într-adevăr, dovezile par a indica faptul că instalarea Linux pe dispozitive precum Lenovo Yoga 900 ISK2 Signature Edition, Yoga 900S sau Yoga 710S este imposibilă în condițiile actuale. SSD-ul este blocat într-un mod RAID care nu este suportat de Linux, și care, conform publicației ZDNet, nu poate fi folosit nici măcar de Windows 10 fără un driver special descărcat mai întâi.

În momentul în care aceste lucruri au ieșit la iveală, situația era oricum destul de neclară. Lucrurile au devenit, însă, și mai rele după ce un presupus expert în produse Lenovo a scris un comentariu pe Best Buy, în care menționa că Windows 10 Home Signature Edition este blocat, conform acordului dintre Lenovo și Microsoft.

Mulți utilizatori Linux au fost revoltați în legătură cu acest lucru și au mai trecut câteva ore până când totul a fost clarificat. În primul rând, dispozitivele Signature Edition vin cu cele mai ”curate” versiuni de Windows. Utilizatorii nu vor avea parte de bloatware sau de alte elemente inutile. Dar problema nu are vreo legătură cu Microsoft, ci modul în care Lenovo a configurat PC-urile.

”Pentru a îmbunătăți performanțele sistemului, Lenovo a adoptat RAID pe SSD-urile din anumite configurații. Lenovo nu blochează în mod intenționat utilizatorii care folosesc alt sistem de operare pe dispozitivele sale și vrea oferă certificări Linux și ghiduri de instalare pentru numeroase produse. Sistemele care nu sunt suportate se vor baza pe faptul că vânzătorii de Linux vor lansa noi drivere pentru a suporta feature-uri precum RAID pe SSD”, scrie Lenovo într-un comunicat oficial.

Asta înseamnă că Lenovo nu încearcă să blocheze Linux, iar situația actuală este doar o consecință neplăcută a decizie companiei de a adopta RAID pe SSD-uri. Lenovo dă de înțeles că nu ar trebui să ne așteptăm ca driver-ele lansate de ei să rezolve problema. Mai mult decât atât, este specificat faptul că PC-urile sunt construite în mod special pentru Windows 10, iar în care Linux ar fi instalat, utilizatorii nu ar putea beneficia de toate funcțiile.

Însă nu există nicio înțelegere secretă între Lenovo și Microsoft pentru a bloca accesul la Linux. Instalarea Linux pe dispozitivele Signature Edition ale chinezilor probabil va fi realizabilă la un moment dat, însă va fi extrem de dificilă.

UPDATE:  Mai jos, redăm integral declarația Lenovo privind situația laptopurilor care nu pot rula Linux:

”Lenovo s-a axat mereu pe generarea de valoare pentru utilizatorii de PC, precum și pe crearea unor dispozitive cu factori unici de formă precum Yoga. PC-urile noastre dedicate segmentului de consumatori cu sistem de operare Windows au fost supuse unor teste extinse și sunt special concepute pentru a funcționa cu sistemul de operare Windows 10. Dispozitivele Yoga 900 / 900S cu balamale de 360 de grade sunt special create pentru a maximiza funcționalitatea touch a sistemului Windows 10. Designul-ul nostru Yoga presupune driveri specifici și unici care necesită testarea îndelungată, pentru a asigura performanțe de top în baza sistemului Windows 10. Pentru a susține produsele noastre Yoga și designul nostru bazat pe inovatoarele balamale de 360 de grade în mod optim am utilizat un modul de controller de stocare care, din nefericire, nu este suportat de Linux și, drept urmare, nu permite instalarea Linux. În afara acestei limitări din perspectiva configurației controllerului, este posibil ca și alte capabilități avansate ale designului Yoga să nu funcționeze cu sistemele actuale de operare Linux. 

Lenovo nu blochează intenționat utilizarea altor sisteme de operare precum Linux pe produsele Yoga sau pe oricare dintre celelalte dispozitive ale sale și depune eforturi intense pentru a oferi certificări și ghiduri de instalare Linux pentru o gamă extinsă de produse corespunzătoare. Aceste produse sunt enumerate pe pagina noastră de suport:


https://support.lenovo.com/us/en/documents/pd031426