13 dec. 2016 | 09:33

De ce se umflă bateriile de telefon și ce le face să explodeze

ACTUALITATE
De ce se umflă bateriile de telefon și ce le face să explodeze

Poate că te-ai întrebat de ce se umflă bateriile de telefon și ce le cauzează explozia, mai ales după evenimentele cu Note 7.

În primul și în primul rând, trebuie să menționăm faptul că vorbim despre baterii de telefon litiu-ion, folosite în majoritatea smartphone-urilor și tabletelor disponibile în prezent. Bateriile de acest fel sunt fiabile, asta până au de-a face cu o problemă care le poate distruge complet.

O echipă de cercetători de la Canadian Light Source a publicat rezultatele unor cercetări în revista Journal of the Electrochemical Society, dorind să afle de ce se umflă bateriile telefoanelor și de ce ajung să explodeze.

”Ce vrem să înțelegem este ce se întâmplă, fizic, într-o baterie atunci când generează gaze și se umflă”, spune Toby Bond, cercetător în domeniile de stocare de energie și materiale compozite. ”Umflarea bateriilor are mai multe cauze, dar de obicei este rezultatul supraîncălzirii, supraîncărcării, sau al altor condiții improprii de utilizare. Multe baterii se umflă și atât, dar acesta este primul pas către o explozie”, arată digitaltrends.com.

Echipa a scanat o baterie cu un tomograf, pentru a crea o imagine 3D a interiorului bateriei înainte și după ce s-a umflat.

”Am descoperit că există mici imperfecțiuni în straturile de electroni, iar acestea devin mai pronunțat pe măsură ce bateria se umflă”, continuă Bond. ”Asta afectează ceea ce se întâmplă cu bateria, deoarece o umflare non-uniformă schimbă modul în care presiunea este distribuită în interiorul bateriei.”

Cercetarea celor de la Canadian Light Source oferă câteva informații cruciale cu privire la potențiale erori de design din cadrul bateriilor. De asemenea, oamenii de știință de aici speră că studiul va fi folosit ca referință pentru companiile care vor să creeze baterii mai sigure, având în vedere controlarea sau eliminarea imperfecțiunilor, prevenind astfel umflarea și posibila explozie a bateriilor.