De ce descarci ilegal de pe net fără a avea remușcări

De ce descarci ilegal de pe net fără a avea remușcări
Bogdan Cristea
Bogdan Cristea
17:32 10.05.2016

Cercetătorii din Australia au descoperit răspunsul unei întrebări pe care foarte puțini am adresat-o vreodată.

Din punct de vedere legal, descărcarea de materiale piratate de pe internet este o infracțiune. Una pe care milioane de oameni din toată lumea probabil au comis-o până în acest moment. În cazul altor gesturi ilegale, acei oameni ar experimente un sentiment neplăcut, simțindu-se vinovați. Nu este și cazul pirateriei. V-ați întrebat vreodată de ce? Noi nu, dar mai mulți cercetători din Australia au făcut acest lucru și acum sunt de părere că au găsit, într-un final, răspunsul.

Robert Eres și Pascal Molenberghs au investigat de ce oameni care respectă legea în mod normal nu ar avea nicio problemă să o încalce atunci când sunt implicate materiale intangibile. Mai exact, cei doi au analizat fenomenele care au loc în creierul unei persoane în momentul în care aceasta piratează conținut. Studiul, desfășurat pe un număr deocamdată necunoscut de persoane, a început cu o simplă întrebare, prin care cercetătorii au vrut să afle dacă există o posibilitate mai mare ca o persoană să fure materiale online, decât CD-uri sau DVD-uri în format fizic. Rezultatele au fost foarte clare: oamenii preferă, într-adevăr, să descarce materiale de pe internet.

Ulterior, folosindu-se, evident, de aparate speciale, au observat cu atenție activitatea din creierele persoanelor și au ajuns la concluzia că oamenii au mari probleme în a-și imagina obiectele intangibile. După aceea, oamenii de știință i-au rugat pe participanți să se imagineze în timp ce fură un obiect fizic și în timp ce descarcă un material piratat. În cazul obiectului fizic, partea din creier asociată cel mai des cu sentimentul de vinovăție a fost extrem de activă. Nu același lucru poate fi spus despre materialul piratat.

Astfel, s-a ajuns la concluzia că dificultățile în a portretiza obiectele intangibile ar reprezenta principalul motiv pentru care oamenii obțin materiale piratate în mod constant. ”Pe parcursul timpului, am interacționat mai mult cu bunuri fizice, iar acest este motivul pentru care avem tendința de a le respecta mai mult decât pe cele intangibile, precum ideile sau software-ul”, a declarat Pascal Molenberghs.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: