Cum vor fi reglementate dronele în România

Cum vor fi reglementate dronele în România

Noul cod aerian al României va reglementa și sectorul dronelor, astfel încât să nu fie pusă în pericol siguranța traficului aerian.

În România, în prezent, legea vă interzice în mod categoric să decolați o dronă în interiorul orașului. Iar în cazul în care vreți să zburați deasupra unei zone rezidențiale veți avea nevoie de o aprobare din partea Autorității Aeronautice Civile Române. Însă, atât timp cât evitați orașele și zonele rezidențiale, nu veți avea nevoie de acordul autorităților. Cu toate acestea, va fi nevoie întotdeauna de o înregistrare a dronei la AACR, indiferent de greutate sau de zonele în care vreți să o pilotați.

Totuși, noul cod aerian al României ar urma să definească mult mai clar cadrul legislativ în care dronele pot fi pilotate de către posesorii lor, astfel încât să nu fie pusă în pericol siguranța traficului aerian. Din câte se pare, Ioan Chirea, șeful Autorității Aeronautice Militare, consideră că ar fi necesară introducerea unui aviz de zbor, astfel încât aeronavele care zboară într-o zonă să știe că acolo sunt utilizate drone.

„Codul aerian al României vizează atât activitatea aviației civile, cât și activitatea aviației militare. Totodată se ia în calcul chiar și activitatea aeronavelor ușoare, precum și a celor fără pilot la bord, așa-zisele drone. Prin această lege se detaliază și se pun în practică anumite cerințe ale utilizatorilor de spațiu aerian. Este foarte importantă această lege, deoarece astfel noi putem realiza un serviciu de căutare și salvare, știm cum să restricționăm spațiul aerian în anumite zone și putem asigura siguranța aeriană”, a declarat Chirea, potrivit celor de la Agerpres.

În curând, orice zbor în spațiul aerian național va fi trebui să fie monitorizat. ”Până acum era un proces mai greoi, dar acum va fi legiferată utilizarea dronelor. Este o problemă care frământă toate statele din Europa, iar creșterea acestor aeronave fără pilot este fără precedent, iar opinia mea este că acest sector se va dezvolta în continuare”, a mai specificat domnul Chirea.