12 sept. 2016 | 17:20

Cum te afectează experiențele negative de pe Facebook în viața reală

ACTUALITATE
Cum te afectează experiențele negative de pe Facebook în viața reală

Rețelele sociale ne fac mai mult rău decât bine din punct de vedere psihic, în general. Desigur, nu e un adevăr unanim acceptat, pentru că există multe cazuri particulare.

Cercetătorii de la Universitatea Brown cred că au reușit să stabilească o legătură clară între utilizarea Facebook și depresia. Studiul a examinat 264 de oameni și a avut în vedere posibilitatea ca aceștia să fi avut un NFE: Negative Facebook Experience. După analizarea datelor, echipa a concluzionat că oamenii care au experimentat astfel de lucruri erau de 3,2 ori mai predispuși la depresie, potrivit Engadget.

Participanții au fost prima oară testați în 2002, înainte ca Facebook să fie fondat. Prin urmare, cercetătorii au avut dovezi mai concludente pentru faptul că experiențele negative trăite pe rețelele sociale pot altera sănătatea mintală a oamenilor. Stephen Buka, expert în epidemiologie, a spus că studiul poate fi văzut ca o rezolvare a problemei cu oul și găina, adaptat mediului virtual: care e prima? Experiența negativă de pe Facebook sau depresia și stima de sine scăzută?

Prin urmare, bullyingul online nu ar trebui să fie discreditat. Samantha Rosenthal, care a avut un rol foarte important în realizarea studiului, a spus că oamenii nu ar trebui să îl perceapă ca fiind mai puțin traumatizant doar pentru că se desfășoară în mediul virtual. Adevărul e că oamenii au tendința de a trata superficial agresivitatea online, dar impactul ei negativ poate fi la fel de mare.

Prin urmare, Twitter, Facebook și Instagram depun, de ceva timp, eforturi pentru a diminua acest tip de manifestare pe rețelele sociale. Gândind rațional, agresivitatea nu aduce nimănui un beneficiu într-o societate civilizată.