16 dec. 2016 | 14:14

Cum și de ce încetinește rotația Soarelui

ACTUALITATE
Cum și de ce încetinește rotația Soarelui

Rotația Soarelui încetinește, iar oamenii de știință par să fi dezlegat misterul din spatele acestei acțiuni destul de obișnuite.

Soarele se rotește în jurul axei în aproximativ o lună, dar acum 20 de ani, cercetătorii au descoperit că un procent de 5%, din partea superioară a stelei, se rotește mai încet decât restul interiorului. Un nou studiu pare să fi aflat motivul pentru care se întâmplă asta.

”Soarele nu se va opri din rotație prea curând, dar am descoperit că radiația solară ce încălzește Pământul ”frânează”, în același timp, steaua, având în vedere principiul relativității speciale al lui Einstein. Astfel, soarele se rotește din ce în ce mai încet, începând de la suprafață”, arată Jeff Kuhn, de la Institute for Astronomy, al Universității din Hawaii.

Rotația soarelui este diferită de cea a Pământului sau a altui corp solid. Părțile acestuia se rotesc la viteze diferite, în funcție de latitudine și de distanța acestora față de centrul stelei. Astfel, polii se rotesc la o viteză diferită decât ecuatorul.

Asta se știa deja, dar nu se înțelegea de ce partea de 5% de la suprafață se rotește diferit față de restul interiorului. Pentru a înțelege asta, echipa a analizat 3,5 ani de date de la satelitul Solar Dynamics Observatory, de la NASA.

Aceștia au observat că a existat o încetinire accentuată a soarelui în 150 de kilometri din stratul exterior, aceștia considerând că este vorba de efectul de frânare fotonică. Acest efect ar fi similar cu efectul Poynting-Robertson, un proces care face ca radiația solară să cauzeze pierderea momentului cinetic al unui obiect ce orbitează corpul ceresc, conform sciencealert.com.

Efectul acționează ca o frână asupra rotației exteriorului soarelui și ar putea fi un efect prezent și la alte stele din Univers. Kuhn afirmă că există un moment al forței foarte mic, dar care de-a lungul a 5 miliarde de ani, a avut un efect vizibil asupra stratului exterior, de 35.000 de kilometri.

Întrebarea cea mai mare de acum este cum influențează această încetinire de rotație câmpul solar magnetic, iar cercetătorii vor să găsească un răspuns și la această întrebare.