Cum schimbi locația de download implicită în Windows, Firefox și Chrome

Cum schimbi locația de download implicită în Windows, Firefox și Chrome
07:11 03.10.2016

Dacă aveți o problemă cu spațiul liber pe partiția de sistem, ar fi bine să învățați cum modificați locația de download în Windows sau în browserul vostru preferat.

În mod inevitabil, pe parcursul unei zile, ni se întâmplă să descărcăm câteva fișiere de pe internet. Indiferent dacă este vorba de un atașament la un email sau un program pe care urmează să-l instalați, toate se duc în Downloads. La prima vedere, aceasta este o locație bătută în cuie, aflată undeva în My Documents. În practică însă, este o variabilă de sistem. Ca urmare, dacă mutați pur și simplu respectivul director pe o altă partiție sau pe un alt hard disk, Downloads va fi recreat automat în locația inițială în momentul primei descărcări ulterioare. Există însă un proces foarte simplu prin care puteți schimba locația implicită de descărcare și, eventual, puteți personaliza directorul în care vi se duc download-urile în Chrome sau Firefox.

Indiferent dacă folosiți Windows 7, Windows 8 sau Windows 10, sistemul este similar. Deschideți o fereastră de My Computer, Windows Explorer sau File Explorer. Pe bara din dreapta ar trebui să găsiți directorul Downloads. Dacă acesta lipsește, căutați-l în My Documents. Faceți click dreapta pe numele său și optați pentru Properties. Mergeți pe a doua pagină la Location. Odată ajunși aici, după cum se poate vedea și în captura de ecran de mai sus, butonul care vă interesează pe voi este Move. Imediat după ce l-ați ales, în noua fereastră, alegeți directorul în care doriți să vi se ducă tot  ceea ce descărcați de pe internet de acum înainte. Puteți crea un director nou pe o altă partiție sau puteți, la fel de bine, să alegeți un director existent. Confirmați noua destinație cu click pe Select Folder. Odată întorși la ecranul anterior, dați click pe Move, pentru ca întregul conținut al vechiului director Downloads să fie mutat în noul director. În funcție de volumul de date descărcate, acest proces poate dura destul de mult. La final, apăsați pe Apply și închideți fereastra cu Ok. Din acest moment, locația nou seletată va fi destinația implicită de descărcare pentru toate browserele de pe sistem și orice altă aplicație client de download.

Ar mai fi un scenariu ce merită detaliat și acela implică schimbarea locației de descărcare din browserul vostru favorit. Indiferent dacă folosiți Chrome sau Firefox, pe Mac sau pe Windows, fiecare browser are o setare pe care o puteți ajusta pentru definirea directorului implicit de descărcare. Cum am scris și mai sus, nativ, acesta este directorul Download. Opțional, puteți alege să fiți întrebați de fiecare dată care este destinația fișierului pe care urmează să-l descărcați.

În Google Chrome, pentru a iniția procedura descrisă mai sus, trebuie să ajungeți în Settings. Faceți click pe cele trei puncte din dreapta sus și alegeți Settings. La capătul primei pagini de opțiuni, faceți click pe Show Advanced Settings. Mai jos, la secțiunea Download, veți vedea destinația implicită de descărcare a fișierelor. Cu un click pe Change în partea dreaptă, puteți alege un alt director. În situația în care veți bifa ,,Ask where to save each file before downloading”, de fiecare dată când veți descărca ceva în Chrome, veți avea posibilitatea să alegeți unde se duce.

În Mozilla Firefox, pentru a pune în aplicare aceeași idee, faceți un click pe cele trei liniuțe din dreapta sus și intrați la Preferințe sau Preferences. Pe primul ecran pe care îl veți întâmpina, veți putea bifa ,,Întreabă-mă întotdeauna unde să fie salvate fișierele” sau veți putea face click pe Alege pentru a stabili locația de download implicită. La final, închideți tab-ul de preferințe.