Căutarea pe Facebook: cum găsești persoane, postări și pagini

Căutarea pe Facebook: cum găsești persoane, postări și pagini

Dacă vrei să cauți persoane, postări, pagini Funcția de căutare a Facebook s-a rafinat de-a lungul timpului, devenind o unealtă extrem de utilă pe care o poți folosi, la nevoie. 

Dacă acum câțiva ani, căutarea de pe Facebook era destul de inutilă, lucrurile s-au schimbat radical, iar site-ul de socializare a devenit un adevărat motor de căutare prin intermediul barei din partea de sus a ecranului. Mai jos aveți la dispoziție câteva trucuri care vă vor ajuta să găsiți exact ceea ce vreți.

Cum cauți și găsești persoane pe Facebook

Cea mai evidentă funcție a barei de căutare este să găsești persoane pe Facebook. În cel mai simplu mod de lucru, trebuie doar să tastezi numele persoanei pe care vrei să o găsești și vei primi o listă de rezultate.

Totuși, sunt rare ocaziile când persoana pe care o cauți este exact cea care apare între primele rezultate ale căutării. Astfel, poți să tastezi numele cuiva, dar și un oraș, iar Facebook va înțelege ceea ce vrei; spre exemplu, poți tasta ”Popescu Ion Brașov”, iar site-ul îți va arăta persoanele cu acest nume, din orașul Brașov.

Poți specifica aproape orice atribut pentru căutare: poți să tastezi orașul în care locuiesc sau în care ai locuit, locul de muncă sau meseria pe care o are sau școala pe care o urmează sau pe care au urmat-o.

Uneori, nu ai nevoie nici măcar de un nume. Dacă știi numele locului în care lucrează o persoană, spre exemplu, poți căuta ”[nume de companie] employees”, iar Facebook îți va da o listă cu persoanele ce lucrează acolo.

De asemenea, poți căuta și pentru grupuri de persoane în funcție de astfel de criterii: poți căuta ”friends in București”, iar Facebook îți va arăta toți prietenii pe care îi ai și care locuiesc în București.

Cum cauți și găsești postări pe Facebook

Dacă vrei să cauți o postare de acum câteva luni, va fi destul de greu să dai scroll până ajungi unde vrei. Cel mai simplu este să cauți două, trei cuvinte din postare, iar apoi în coloana din stânga să alegi în categoria ”Posted By”, de la cine vrei să apară postările: de la tine, de la prietenii tăi, sau de la o sursă și mai exactă.

De asemenea, căutarea poate fi și mai precisă dacă știi un interval în care postarea ar fi putut fi făcută, sau dacă știi locația din care a fost făcută postarea.

Cum cauți și găsești pagini pe Facebook

Poți să cauți și pagini pe Facebook. Dacă vrei să găsești pagina oficială a unei companii, trebuie doar să îi tastezi numele. De regulă, aceasta este primul rezultat. Ca să te convingi, poți să observi dacă imediat lângă nume, apare insigna albastră care atestă veridicitatea paginii, arată howtogeek.com.

Dacă vrei să găsești și alte pagini, după ce efectuezi căutarea, apasă pe tabul ”Pages”, ce apare imediat sub bara de căutare. Astfel, mai multe pagini neoficiale vor apărea.

Cum cauți și găsești știri și evenimente pe Facebook

Facebook nu este cel mai bun loc din care să-ți iei știrile, dar tabul ”Latest” îți va arăta cele mai recente postări legate de căutarea pe care vrei să o faci. Dacă vrei să știi ce se întâmplă la momentul actual în legătură cu un anumit subiect, acesta e un mod simplu de a vedea conversații de pe întregul Facebook

Golirea istoricului de căutări pe Facebook

Pe măsură ce cauți diverse lucruri în bara de căutare, vei observa că aceste căutări rămân salvate, nefiind însă vizibile pentru publicul larg. Acestea sunt utile pentru că Facebook îți poate face recomandări mai precise pe baza căutărilor, dar dacă simți că nu vrei să le ai acolo, le poți șterge rapid.

Atunci când apeși pe bara de căutare, vei vedea și un mic buton de ”Edit” în partea dreaptă. După ce apeși pe el, ești redirecționat pe o nouă pagină, unde trebuie să apeși ”Clear Searches” pentru a scăpa de lista de căutări.