Cum poți învăța o meserie întreagă pe repede înainte, ca în Matrix

Cum poți învăța o meserie întreagă pe repede înainte, ca în Matrix

Probabil că toți ne amintim de secvența din Matrix în care Morpheus îi descarcă lui Neo direct în creier secretele Kung Fu. Deși până acum așa ceva părea imposibil, se pare că faimoasa scenă din Matrix nu mai este departe de realitate.

Cercetătorii de la HRL Laboratories au descoperit o metodă prin care să poată stimula creierul uman direct prin craniu cu ajutorul curentului. Deși până acum faimoșii electroliți citeau semnalele electrice emanate de creier, sub forma encefalogramelor, o nouă generație de astfel de aparate nu doar că pot citi creierele în cauză, dar le pot și stimula.

În acest sens, prima utilizare a acestor noi ”electroliți” a fost făcută în aviație, unde cercetătorii au reușit să transmită semnalele din creierul piloților experimentați direct în creierul novicilor, învățându-i ad-hoc cum să piloteze un avion.  Piloții începători și-au îmbunătățit considerabil aptitudinile atunci când au purtat căști echipate cu noii electroliți experimentali.

De fapt, experimentul a avut un asemenea succes că oamenii de știință de la HRL Laboratories speră ca noua metodă de învățare să se aplice tuturor cursurilor de materii practice, inclusiv examenelor de condus, sau chiar învățatul limbilor.

Cum HRL Laboratories sunt deținuți în tandem de Boeing și General Motors, e clar că interesul celor doi giganți e să dezvolte o metodă de a conecta piloții/șoferii la aparatele pe care le zboară/conduc până la nivelul neuronal, așa că în mod sigur cercetările nu se vor opri aici. În orice caz, la cât de rapid evoluează lucrurile, nu m-ar surprinde să vedem în câțiva ani piloți care vor ajunge să conducă avioane de zeci de tone doar cu ajutorul creierului. Se pare că viitorul filmelor science fiction se apropie vertiginos de noi.