Cum funcționează propaganda chineză pe internet

Cum funcționează propaganda chineză pe internet

Armata de propagandă din China are o strategie foarte interesantă.

China este recunoscută pentru politicile sale controversate în ceea ce privește mediul online. După cum scriu și cei de la Gizmodo, se zvonește în prezent că nu mai puțin de două milioane de oameni ar fi angajați de către guvern pentru a răspândi propaganda chineză pe internet. Dar v-ați întrebat vreo dată ce strategie adoptă ei? Din câte se pare, aceasta nu este atât de agresivă pe cât am fi crezut la început.

Cel puțin, asta reiese dintr-un studiu recent al oamenilor de știință de la Harvard. Aceștia ar fi examinat un număr mare de documente apărute pe internet în anul 2014 și care ar fi aparținut unui birou de propagandă din China. Ceea ce au descoperit cercetătorii probabil a reușit să-i ia prin surprindere.

Astfel, în loc să se angajeze în lungi discuții cu alți oameni pe internet, pentru a le demonstra că nu au dreptate, propagandistul chinez ar încerca, în schimb, să modifice complet subiectul discuției.

Cercetătorii le-au dat dat acestor propagandiști porecla ”partidul 50 de cenți”, o aluzie la faptul că ei ar fi plătiți cu echivalentul a 50 de cenți pentru fiecare mesaj pe care îl publică. Conform estimărilor celor de la Harvard, angajații din domeniul propagandei online ar crea în jur de 448 de milioane de postări anuale pe rețelele sociale. Peste 50% dintre ele sunt pe site-uri deținute de guvern, în timp ce restul se găsesc pe alte servicii populare.

Autorii studiului ar fi comparat documentele din 2014 cu unele conturi de propagandiști, identificând tactici de influențare a poporul chinez. Pe lângă strategiile folosite, un alt lucru care i-a surprins pe cercetători a fost faptul că membrii ”partidului 50 de cenți” publică mesaje favorabile conducerii în afara orelor de muncă. Practic, ei nu sunt dedicați doar acestei activități, fiind persoane care au locuri de muncă normale.

Din păcate, un lucru despre care studiul vorbește prea puțin este impactul propagandei chinezești asupra cetățenilor altor țări.

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: