Cum destramă internetul familii: motivele conflictelor între generații

Cum destramă internetul familii: motivele conflictelor între generații

Modul în care ne trăim viața digitală atunci când ne aflăm acasă are un mare impact asupra relațiilor cu membrii familiei, potrivit unei noicercetări Kaspersky Lab și iconKids & Youth.

Având în vedere că tendința este să petrecem tot mai mult timp în mediul online, o cincime dintre părinți și copii declară că Internetul și dispozitivele conectate pot fi o sursă de tensiune în familie.

Cercetarea, care a avut în vedere peste 3.700 de familii din șapte țări, ne oferă informații despre modul în care lumea digitală schimbă dinamica familiei tradiționale.

Dacă, în trecut, părinții erau prima variantă la care apelau copiii în căutare de răspunsuri sau sfaturi, unul din patru părinți (23%) respondenți spune că acum copiii preferă să intre online decât să i se adreseze.

Studiul a arătat, de asemenea, că aproape jumătate (42%) dintre părinți nu sunt în lista de prieteni a copiilor lor, pe rețelele de socializare, iar – pentru unul din cinci părinți (18%) – motivul este jena pe care copiii ar simți-o.

Pe scurt, o cincime dintre părinți (21%) și copii (22%) spun că Internetul poate cauza tensiuni în familie. Îngrijorător, unul din trei părinți (31%) crede că Internetul îl izolează de copiii săi.

Conflictul ar putea fi exacerbat de faptul că dispozitivele folosite pentru a intra online sunt adesea comune.

Două treimi dintre familiile participante la studiu au spus că  folosesc în comun un computer. Prin urmare, 31% dintre părinți se plâng că al lor copil a stricat ceva la dispozitivul conectat sau l-a infectat cu un virus în timp ce era online (30%), iar un sfert (24%) au fost nevoiți să plătească ceva ce a comandat sau descărcat copilul. Similar, 13% dintre copii își acuză părinții că au stricat un aparat, iar 16% se plâng că părinții lor le-au șters, din greșeală, informații de-ale lor.

“Este normal ca utilizarea – mai ales în mod greșit – în comun a dispozitivelor conectate la Internet să devină un motiv de conflict în familie. Însă faptul că petrecem tot mai mult timp online schimbă relațiile între membrii familiei. Este important ca familiile să mențină un dialog permanent despre cum să detecteze și să reacționeze în caz de potențiale pericole, iar părinții și copiii să agreeze regulile de bază despre cea mai bună modalitate de navigare în lumea digitală. De asemenea, este important să ia în serios protecția. Noi recomandăm instalarea unei soluții integrate de Internet security pentru acasă, pe toate dispozitivele. Acestea ar trebui dublate de programe de control parental, care pot bloca accesul la site-uri sau aplicații nepotrivite și evita situații de genul celor în care informații delicate sunt făcute publice sau șterse”, a declarat Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab.

Janice Richardson, Senior Advisor la European Schoolnet, adaugă: “Chiar dacă Internetul devine o sursă de conflict în unele familii, un studiu recent, realizat de Centrul de cercetare al Comisiei Europene, subliniază o tendință în creștere, aceea ca frații și familia în formulă extinsă să preia un rol mult mai important în activitățile online ale copiilor. Deloc surprinzător, copiii recurg, instinctiv, la persoana care li se pare capabilă să rezolve probleme tehnice, să le dea sfaturi și răspunsuri obiective la întrebări delicate. Acest lucru subliniază cât este de important ca părinții să își dezvolte competențe în domeniul tehnologiei și să construiască relații de încredere cu copiii lor, dar și să stabilească reguli elementare de folosire a Internetului și a dispozitivelor, pentru a evita conflictele. În același timp, și dezvoltatorii de programe și de rețele de socializare ar trebui să creeze instrumente mai “prietenoase” cu familia.”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: