Cum ai putea fi spionat în casa inteligentă

Cum ai putea fi spionat în casa inteligentă

În ziua de azi, locuințele ar putea fi spionate foarte ușor cu ajutorul dispozitivelor inteligente.

Criminalii cibernetici pot controla de la distanță dispozitive inteligente video și filma în timp real activitatea din locuințele utilizatorilor. Vulnerabilitatea a fost identificată într-un model popular de cameră web, iar prin exploatarea ei, atacatorii ar putea să transforme dispozitivul într-un instrument de spionaj în orice locuință.

Camera web analizată este destinată familiilor și este dotată, printre altele, cu senzori de mișcare și sunet, microfon și boxe, un set de cântece de leagăn pentru bebeluși și senzori de temperatură și umiditate, putând fi folosită atât pentru supravegherea locuinței, cât și pentru a îngriji un copil.

Cei de la Bitdefender au identificat numeroase carențe legate de securitate precum: hotspot deschis, care nu solicită parolă; date de identificare (nume utilizator și parolă) ale rețelei transmise nesecurizat de la aplicația mobilă către camera web; date care circulă între aplicație, dispozitiv și server fără să fie criptate.

Astfel, atacatorii ar putea specula aceste vulnerabilități și folosi aplicația care controlează camera cu aceleași drepturi ca proprietarul de drept al acesteia. Răufăcătorii pot activa microfonul, boxele sau chiar camera, obține acces în încăperea copiilor și transmite în direct sunet și imagine pe internet.

„Consecințele compromiterii unui astfel de dispozitiv sunt înfricoșătoare. Nu doar că atacatorii au oricând acces neîngrădit la intimitatea unei familii, dar prin controlulcu ușurință de la distanță pot crea rețele de tip botnet (dispozitive controlate de răufăcători pentru a răspândi spam și a instala amenințări pe alte calculatoare) și orchestra atacuri ce opresc funcționarea unor site-uri cunoscute”, spune Bogdan Botezatu, specialist în securitate cibernetică în cadrul Bitdefender.

Recent, un atac cibernetic de amploare, denumit Mirai, operat folosind dispozitive inteligente, a condus la blocarea activității unor servicii precum Twitter, Spotify, The New York Times, Reddit, Yelp, Box, Pinterest și Paypal, prin suprasolicitarea Domain Name System (DNS), o componentă de importanță crucială a infrastructurii digitale.

Dispozitivele conectate extind limitele supravegherii și urmăririi, lăsând utilizatorii fără prea multe posibilități să își personalizeze setările legate de intimitate sau să controleze ce se întâmplă cu datele personale. Astfel, este recomandat ca utilizatorii să efectueze o scurtă cercetare înainte de a cumpăra un dispozitiv smart pentru locuință. Cronicile de pe internet pot descrie problemele legate de confidențialitate pe care alți utilizatori le-au identificat. De asemenea, este recomandată testarea gadgetului și citirea declarației producătorului, legată de tipul de informații colectate și impactul acestora asupra dreptului la viață privată.

Numărul dispozitivelor conectate la Internet a depășit nivelul de patru miliarde de unități la finele anului 2015, iar industria va continua să se dezvolte într-un ritm alert pe fondul plusului de confort oferit utilizatorilor.

În 2016, cercetătorii din domeniul securității online au reușit să controleze dispozitive inteligente fără cunoștința proprietarului. Printre acestea se număru: o priză electrică inteligentă (care le permite utilizatorilor să pornească sau să oprească alimentarea cu energie electrică direct de pe ecranul telefonului), WeMo Switch (dispozitiv care folosește o rețea Wi-Fi ca să controleze televizoare, becuri, boxe, termostate, etc.), Lifx (bec inteligent controlat prin Wi-Fi), MUZO Cobblestone Wi-Fi Audio Receiver (sistem audio care redă muzica de pe smartphone sau tabletă) și Link Hub (consolă cu două becuri electrice care permite administrarea sistemului de iluminat). Rezultatele au fost publicate în raportul „Internet of Things. Riscuri în locuințele conectate”.

Numărul dispozitivelor conectate la Internet a depășit nivelul de patru miliarde de unități la finele anului 2015, iar industria va continua să se dezvolte într-un ritm alert pe fondul plusului de confort oferit utilizatorilor. Până în 2020, numărul dispozitivelor IoT va ajunge la 20-50 de miliarde, conform estimărilor din piață.

Citește și: