Cum a stat o aplicație teroristă două zile în Google Play

Cum a stat o aplicație teroristă două zile în Google Play

O aplicație teroristă a unui grup Taliban folosită pentru propagandă a stat fără probleme peste weekend în Google Play.

Spre surprinderea celor care sperau că termenii și condițiile de utilizare a Google Play reușesc să prevină astfel de evenimente, o aplicație teroristă a fost acceptată vineri în magazinul virtual al utilizatorilor de Android. Din fericire, în urma sesizării unui grup independent de analiză, aplicația a fost în sfârșit eliminată.

Intitulată Pashto Afghan News – Alemara, aplicația de propagandă a unui grup de teroriști Talibani a fost astăzi scoasă din Google Play din cauza conținutului rasist și a discursurilor discriminatorii. Aceasta conținea clipuri și articole menite să atragă membri noi în grupul terorist din diverse colțuri ale Europei. ,,Nu permitem aplicații care promovează un comportament agresiv și discriminatoriu împotriva unui grup de oameni pornind de la rasa, originea etnică, religia, dizabilitatea, genul, vârsta, naționalitatea, statutul de veteran, orientarea sexuală sau identitatea acestora.” Acesta a fost comunicatul oficial al Google, la scurt timp după eveniment, înaintat către cei de la The Telegraph. În același, context, cei de la Google au afirmat că refuză să comenteze pe marginea unor anumite aplicații.

În trecut, respectivul grup insurgent care s-a aflat în spatele acestei aplicații, conform Amnesty International, a fost implicat în numeroase violuri în grup, crime în masă și percheziții din casă în casă în orașul Kunduz. Aplicația Pashto Afghan News – Alemara a fost descoperită inițial în Google Play de organizația Intel Group ce se ocupă cu monitorizarea activităților grupurilor jihadiste pe rețele sociale.

Prima impresie în urma evenimentului este că grupul Taliban încearcă să aplice rețeta de succes a grupului de teroriști ISIS. Acesta a devenit foarte eficient în ultimii ani în ceea ce privește recrutarea de noi membri folosind conturi pe rețele sociale. Aplicația ,,face parte din eforturile noastre avansate tehnologic pentru a ne forma o audiență globală.” Astfel a comentat un reprezentant al Talibanilor pentru Bloomberg postarea aplicației în magazinul virtual al utilizatorilor de Android.

Citește și: