Hainele făcute din acest material ar putea elimina nevoia de aer condiționat

Hainele făcute din acest material ar putea elimina nevoia de aer condiționat

Noi abia scăpăm de caniculă, dar sunt țări care nu cunosc alte anotimpuri în afară de vară, Pentru locuitorii acelor zone, oamenii de știință au dezvoltat un nou tip de marial. 

Noul material este bazat pe polietilenă și, potrivit inventatorilor, ar putea să ajute corpul purtătorilor să reziste mai bine la căldură, îndepărtând nevoia de aparate de aer condiționat.

”Dacă poți răci mai degrabă persoana, decât clădirea în care lucrează, acest lucru va ajuta la economisirea energiei”, a declarat Yi Cui, profesor în știința și ingineria materialelor la Universitatea Stanford din California (SUA), potrivit Agerpres.

Acest nou tip de material, realizat prin combinarea nanotehnologiei cu optica și chimia, permite căldurii corpului să treacă prin articolele de îmbrăcăminte. Practic, hainele făcute din acest material ar putea menține temperatura corpului cu 2 grade Celsius mai scăzută decât materialele textile convenționale.

Impactul ar fi unul major. Pe lângă confortul purtătorilor, și planeta ar avea de câștigat, consumul de electricitate fiind redus la jumătate în zonele în care viața fără aparate de aer condiționat este aproape imposibilă.

Acest nou material permite evaporarea transpirației, însă este dotat cu un mecanism inedit ce permite trecerea radiației infraroșii emisă de organism. ”Între 40 și 60% din căldura corpului se risipește sub formă de radiații infraroșii când ne aflăm într-un birou”, a explicat Shanhui Fan, profesor de inginerie electrică și unul dintre coautorii studiului. Potrivit lui, „foarte puține studii au fost realizate până acum legate de caracteristicile radiațiilor termice ale textilelor”.

Specialistul a mai declarat că acest studiu deschide calea spre noi modalități de răcire sau încălzire a obiectelor fără a utiliza surse externe de energie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: