CES 2016: EHang 184 este o dronă care poate transporta oameni

Printre cele mai interesante lucruri prezentate la CES 2016 se numără și EHang 184, o dronă care poate transporta oameni.

Chinezii  au venit cu numeroase proiecte la CES 2016, însă drona EHang 184 este de departe printre cele mai interesante pe care le-am văzut. După cum scriu cei de la Business Insider, aceasta este practic un quadcopter enorm, căruia i-a fost atașat un cockpit suficient de mare pentru a putea transporta o persoană. Pentru a puncta la capitolul design, dezvoltatorii au inclus și portiere de tip ”gull-wing”, care se deschid într-un mod similar celor de vehiculul DeLorean din Back to the Future.

Drona EHang 184 are o înălțime de 1,5 metri și o greutate de aproximativ 200 de kilograme. Chinezii au lăsat să se înțeleagă că cel mai important aspect al dronei este autonomie. Mai exact, utilizatorii nu vor fi nevoiți să o controleze. Desigur, nu vă așteptați să zburați la înălțimile la care circulă avioanele standard. Drona se pare că va beneficia de o autonomie de doar 23 de minute, va zbura doar la altitudini mici, iar viteza ei va fi limitată la aproximativ 100km/h.

Având de a face cu un dispozitiv autonom, pasagerii vor fi nevoiți să introducă coordonatele înainte de a se îmbarca, iar după aceea vehiculul va zbura singur, fără a avea nevoie de intervenția acestora. Chinezii ar fi vrut să facă zborul mai sigur ”eliminând erorile oamenilor, cel mai periculos lucru”. De asemenea, fiecare sistem are mai multe backup-uri, iar drona va ateriza imediat ce realizează că viața pasagerului se află în pericol. Singura contribuție pe care o pasagerii o pot avea este activarea modului ”hover”, atunci când observă un obstacol. În modul hover, drona se va opri din înaintare și va staționa până când pasagerii vor să înainteze.

Creatorii au menționat că prețul ar fi de sute de mii de dolari, însă vom mai avea de așteptat până la o eventuală lansare oficială pe piață. În prezent, drona EHang 184 pare a fi mai aproape de o variantă comercială decât de un prototip.

Citește și: