Un nou material minune: cerneala care se regenerează după ce este tăiată

Un nou material minune: cerneala care se regenerează după ce este tăiată

Cerneala electrică este un nou material creat de cercetători, acesta având capabilitatea de a se regenera după ce este supusă la tăieturi sau îndoituri.

O echipă de ingineri de la UC San Diego cercetează moduri de a crea materiale care se pot regenera de-a lungul a câteva ore sau zile, sau care au nevoie de un catalizator precum căldura pentru a își activa această proprietate.

Cerneala electrică este realizată astfel: cerneala clasică de imprimantă este impregnată cu neodim, un element metalic ce are proprietăți magnetice extrem de bune, dar și cu negru de fum, ce are o conductivitate foarte ridicată.

Procesul inteligent de fabricare pentru cerneala electrică presupune că fâșiile de cerneală imprimate funcționează ca magneți, iar tăierea acestora le transformă doar în magneți mai mici, cu orientare similară. Astfel, după separare, cele două piese se atrag și se unesc în scurt timp, chiar dacă nu realizează o conexiune permanentă, ca în cazul altor materiale mai exotice.

Chiar dacă procesul de regenerare arată astfel, este ideal pentru circuite și senzori care se pot reface după ce au fost supuse unor tăieturi sau îndoituri simple. Astfel, cerneala electrică poate deveni un material extrem de important pentru dispozitivele purtabile și flexibile, ce au de-a face cu astfel de șocuri în mod regulat.

Proporțiile de ingrediente din cerneala electrică pot fi ajustate în funcție de preferințe, astfel că aceasta poate deveni mai magnetică, mai conductivă sau chiar colorată, arată techcrunch.com.

Formula de regenerare a acestui tip de material poate fi aplicată destul de ușor pentru a printa obiecte care se pot regenera, acestea fiind extrem de utile în cazul dispozitivelor purtabile, arată raportul întocmit de cercetători. Aceștia lucrează în prezent și la o baterie care se poate regenera.