14 mai 2016 | 14:15

Cele mai înspăimântătoare lucruri pe care le-ar putea face hackerii pe telefonul tău

ACTUALITATE
Cele mai înspăimântătoare lucruri pe care le-ar putea face hackerii pe telefonul tău

Te-ai întrebat vreodată ce ar putea face hackerii pe telefonul tău în cazul în care acesta ar fi compromis?

După cum am spus de atâtea ori, telefoanele mobile sunt printre cele mai importante lucruri pe care le deține un om în ziua de azi. Însă cantitatea uriașă de informații personale inclusă pe acestea le transformă, în același timp, în ținte preferate ale hackerilor din toată lumea.

Iar dacă luăm în considerare tehnologia pe care aceștia o au la dispoziție în ziua de azi, posibilitatea de a avea telefonul compromis devine, într-adevăr, una înspăimântătoare. Mai jos, am inclus câteva dintre cele mai periculoase acțiuni pe care le-ar putea întreprinde infractorii online.

Unii hackeri pot citi mesaje și pot vedea apelurile și contactele

De curând, folosindu-se de vulnerabilitatea SS7, cercetătorii au fost capabili să intercepteze și să înregistreze apelurile efectuate de către un oficial american, să vadă contactele, să citească mesajele și chiar să observe locurile prin care acesta s-a deplasat.

Signaling System 7 sunt o serie de protocoale foarte importante, care definesc modul în care apelurile, mesajele și datele mobile sunt gestionate de operatori. Din păcate, SS7 are o serie de slăbiciuni care le permit infractorilor să efectueze atacuri de tipul ”man-in the middle”.

Plasându-se între persoana care inițiază un apel sau trimite un mesaj și destinatar, cercetătorii au transmis toate datele către un serviciu online, unde au fost înregistrate. În mod evident, asemenea lucruri ar putea fi încercate și de hackeri experimentați.

Pot bloca telefonul pentru a te obliga să-i plătești

Atacurile ransomware se folosesc de criptare pentru a bloca informațiile găzduite pe dispozitive. O companie de securitate ar fi descoperit un program de tip malware care pune în pericol chiar și utilizatorii de dispozitive mobile.

În mod normal, programele de acest fel necesită instalarea unui anumit APK din partea utilizatorilor sau efectuare unei anumite acțiuni, însă, în situația de față, avem de-a face cu un software mult mai periculos. Asta deoarece singurul lucru necesar pentru a vă expune în fața acestuia este vizitarea unui anume site.

Și mai îngrijorător este faptul ca asemenea hackeri nu țin cont de entitățile pe care le șantajează. Cel mai recent caz cu o infecție ransomware de proporții a vizat un spital din Los Angeles, unde directorii instituției au plătit o sumă semnificativă de bani pentru a-și debloca întregul sistem informatic.

Îți pot folosi camera foto fără ca tu să știi

În urmă cu ceva vreme, unele publicații online au popularizat un software denumit PlaceRaider. Folosindu-se de camera foto a telefonului și de senzorii din interiorul acestuia, PlaceRaider putea fotografia încăperi și putea crea modele tridimensionale, fără ca utilizatorul să știe.

Pentru a ascunde acest lucru, PlaceRaider putea chiar să dea volumul telefonului pe minim, astfel încât nicio persoană nu ar fi auzit zgomotul făcut prin realizarea unei imagini. Pe lângă faptul că putea să creeze modele tridimensionale ale casei în care locuia un individ, PlaceRaider putea chiar să fotografieze documente importante, care i-ar fi ajutat pe hackeri să fure bani.

Pot folosi telefonul tău pentru a accesa alte dispozitive

Hackerii pot accesa asistentul personal dintr-un dispozitiv și, în același timp, pot folosi telefonul drept o platformă pentru lansarea unor atacuri viitoare.