Cel mai performant avion militar este gata de luptă

Cel mai performant avion militar este gata de luptă
11:54 03.08.2016

Americanii au declarat că noul F-35 ar fi gata de luptă.

Au trecut mai mult de 15 ani de zile de când cei de la Lockheed-Martin au încheiat contractul conform căruia urmau să producă un nou avion de luptă pentru armata americană. Proiectul inițial s-a numit X-35, iar din acesta a evoluat avionul cunoscut în ziua de azi drept F-35.

Pe hârtie, F-35 a arătat întotdeauna foarte bine, beneficiind de tehnologii care îl plasau la ani lumină în fața celorlalte avioane din generația a cincea. Însă lucrurile nu au stat foarte bine atunci când a venit vorba de construcția propriu-zisă a avionului și de proiectarea sistemelor pe baza cărora funcționează.

Un bun exemplu este radarul. Anul acesta a fost găsit un bug în programul care asigură funcționarea corespunzătoare a radarului avionului. Acesta ar putea forța pilotul să repornească radarul, iar în condiții de luptă, o asemenea întâmplare ar putea avea repercusiuni extrem de grave. După cum spuneau unii, avionul care se bazează cel mai mult pe software nu a fost testat încă împotriva atacurilor online.

Mai mult decât atât, costurile asociate cu dezvoltarea și includerea unor asemenea avioane în rândul forțelor armate vor fi uriașe. Unii spun că Statele Unite ale Americii vor cheltui în jur de un trilion de dolari. În ciuda tuturor acestor lucruri, avionul pare a fi gata de luptă. Cel puțin, asta susține unul dintre generalii din cadrul Forțelor Aeriene din Statele Unite ale Americii.

Cei care sunt pregătiți să achiziționeze noile avioane trebuie să se pregătească să suporte o serie de costuri incredibile. Fiecare dintre cele trei versiuni de F-35 va costa peste 100 de milioane de dolari. Mai exact, un F-35A standard, pentru Forțele Aeriene, va costa 148 de milioane de dolari. Un modelF-35B  pentru Pușcașii Marini va avea un preț mult mai mare, de 251 milioane de dolari. De departe cel mai scump model va fi cel creat pentru Marina Americanp. Numit F-35C, acesta va avea un preț de 337 milioane de dolari.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: