Cel mai întunecat material inventat vreodată arată ca o gaură neagră [VIDEO]

Cel mai întunecat material inventat vreodată arată ca o gaură neagră [VIDEO]

Vara trecută, auzeam prima dată despre Vantablack, cel mai întunecat material inventat vreodată. Acum, el a devenit și mai întunecat și a apărut o serie nouă de clipuri cu el.

Probabil că nu termenul de ”cel mai negru material creat vreodată” nu vă dă pe spate, poate doar dacă sunteți adepți ai stilului vestimentar all-black. Însă punctul forte al Vantablack nu va fi util doar pentru creații de modă care vor provoca iluzii optice.

Totuși, de ce este nevoie de el? Ei bine, cei de la Surrey NanoSystems, care au inventat materialul, spun că acesta este capabil să ”înghită” complet lumina. Practic, lumina nu se reflectă din el deloc. Iar dacă ai fi să porți acest material pe timp de noapte ar fi ca și cum ai avea o pelerină pentru invizibilitate.

Acesta este, de asemenea, un conductor de şapte ori şi jumătate mai bun pentru căldură decât cuprul şi este de zece ori mai puternic decât oţelul.

„Noul negru” este creat de compania Surrey NanoSystems folosind nanotuburi de carbon, care sunt de 10.000 mai subţiri decât firul de păr uman şi atât de mici încât lumina nu poate pătrunde înăuntru, dar poate trece prin crăpăturile dintre ele. Lumina este apoi absorbită creând iluzia unei găuri negre.

Materialul a fost realizat pe foi de aluminiu, care pot fi văzute în fotografiile realizate de companie. În timp ce folia este încreţită şi neuniformă, suprafaţa acoperită de „Vantablack” apare complet netedă, datorită proprietăţilor sale de a absorbi lumina.

Materialul „super-negru” a fost dezvoltat pentru a fi folosit la camerele astronomice, la telescoape şi la sistemele de scanare cu infraroşu.

Citește și: