Cea mai dificilă probă pentru un SUV: cursă în jurul lumii cu un Porsche Cayenne

Din fericire pentru noi, terenul și clima diferă de la o regiune la alta. De ce din fericire? Pentru că altfel ne-am fi plictisit teribil. Totuși, e greu pentru om să se adapteze oricărui mediu, darămite unei mașini folosite predominant pe drumurile orașelor. 

Ei bine, cei de la Porsche vor să demonstreze cât de bine rezistă al lor SUV Cayenne, așa că au planificat The Longest Drive, o cursă în care mașina va trebui să parcurgă ruta între două extremități geografice ale planetei.

The Longest Drive reunește o echipă de pasionați auto care acceptă provocarea rutelor între două extremități geografice ale planetei. Doar în 2015, echipa a încercat să doboare două recorduri mondiale. Primul dintre acestea a constat în parcurgerea distanței dintre Capul Nord, Norvegia (cel mai nordic punct al Europei) și Capul Bunei Speranțe (cel mai sudic punct al Africii). În plus, cei de la The Longest Drive au încercat să-și îmbunătățească recordul actual, pe ruta Londra – Cape Town, însă un accident rutier i-a împiedicat să finalizeze cursa.

Ideea celei de-a doua încercări a apărut la câteva secunde după accident, iar echipa se pregătește acum să doboare recordul înregistrat de Rainer Zeitlow, Marius Biela și Sam Roach, în septembrie 2015. Aceștia au reușit să parcurgă distanța de la Capul Bunei Speranțe la Capul Nord în doar 9 zile, 4 ore și 8 minute, la volanul unui Volkswagen Touareg. Având în vedere că doborârea recordului este o misiune și mai dificilă, echipa The Longest Drive se va concentra pe cursa dintre cele două extremități geografice și va încerca să își atingă obiectivul, ocolind ruta Londra – Cape Town.

Echipa plănuiește să traverseze 21 de țări și să conducă încontinuu aproape 17.000 km, în condiții climatice dintre cele mai dificile, timp de 24 ore din 24, cu scurte opriri doar pentru realimentare. Pe continentul african, traseul va trece prin Egipt, Sudan, Etiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Botswana și Africa de Sud.

În urma experienței de la prima încercare, echipa The Longest Drive a modificat câteva componente esențiale ale mașinii. Automobilul Porsche Cayenne pe care îl vor conduce nu numai că a suferit reparații extinse după accident, dar va avea și o configurație complet nouă la interior. Rezultatul – un consum mai eficient de combustibil și caracteristici de siguranță îmbunătățite. Ce a fost schimbat? Cayenne-ul folosit are greutate redusă, caroserie ranforsată, bull bar și protecție sub caroserie, rezervor de 200 l, mini-frigider și scaune din spate speciale, rabatabile complet pentru odihnă. De asemenea, automobilul a fost dotat cu sisteme de urmărire, telefon prin satelit și acces la internet.

Modificări au avut loc și în componența echipei. Jan Kalmar va coordona echipa, la fel ca în cursele precedente. Shaun Neill, din Africa de Sud și Vitoldas Milius, din Lituania, i se alătură în această misiune curajoasă.

Călătoria este programată pentru 7 mai, însă mai multe informații urmează să fie anunțate pe parcurs. La fel ca și anul trecut, echipa nu va face public întregul itinerariu, din cauza situației dificile de pe unele porțiuni ale cursei. Pe parcursul încercării de a înscrie un nou record, piloții The Longest Drive vor posta informații și noutăți în timp real, pe pagina de Facebook și pe website-ul proiectului.

Avem o echipă extraordinară, de departe echipa cu cea mai bogată experiență din istoria The Longest Drive”, spune liderul Jan Kalmar. „Noul record este și mai greu de doborât, dar avem încredere că se poate. Avem o misiune dificilă, dar și o țintă clară, asupra căreia ne vom concentra la maximum.”

Citește și: