Ce vor face oamenii în mașini când acestea se vor conduce singure

Ce vor face oamenii în mașini când acestea se vor conduce singure
Octavian Palade
Octavian Palade
09:53 03.05.2016

Mașinile autonome devin o realitate. Marii producători au deja modele semi-autonome, iar experții spun că oamenii se vor adapta rapid la acest nou mod de deplasare. Totuși, rezultatele s-ar putea să fie mai… obraznice decât ne-am fi așteptat,

Reglementatorii se tem că oamenii nu vor mai fi deloc atenți la drum pe măsură ce mașinile devin mai inteligente și mai capabile să se descurce oarecum singure pe drumurile publice.

Temerile lor par să fie justificate dacă este să ne luăm după declarațiile unui expert în mașini autonome.

”Prezic că, odată ce computerele se vor ocupa de condus, se va face mult sex în mașini”, a declarat Barrie Kirk de la Canadian Automated Vehicles Centre of Excellence. ”Asta e doar unul dintre lucrurile pe care oamenii le vor face și care îi va împiedica să reacționeze în momentul în care computerele le vor zice să preia controlul”, a mai spus el.

Cu toate că mașinile știu deja cum să țină banda, să frâneze și să se parcheze, intervenția umană este încă necesară, iar organele de reglementare se tem pentru siguranța participanților la trafic.

”Șoferii supraestimează performanțele sistemele autonome și nu vor mai fi atenți la drum odată ce vor porni pilotul automat”, a declarat ministrul Transporturilor canadian Marc Garneau, înr-o serie de emailuri legate de noul model Tesla.

În emailuri se face referire și la o serie de clipuri publicate pe Youtube în care șoferi de Tesla fac orice altceva decât să fie atenți la drum.

Totuși, e interesant să ne imaginăm un viitor în care toată lumea are un șofer personal și se poate ocupa de alte treburi – unele mai obraznice decât altele – în timp ce sunt în mașină.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI