Ce pedeapsă a primit hackerul care a creat SpyEye, unul dintre cei mai periculoși troieni

Ce pedeapsă a primit hackerul care a creat SpyEye, unul dintre cei mai periculoși troieni

Aleksandr Panin este un hacker rus în vârstă de 27 de ani, care a creat un virus troian periculos.

Virusul creat de el a infectat milioane de computere și a permis extragerea de date confidențiale și spargerea a numeroase conturi bancare, a fost condamnat la nouă ani și jumătate de detenție într-o închisoare federală americană. Pedeapsa pe care a primit-o este de nu mai puțin de nouă ani de închisoare. Cât despre complicele său, algerianul Hamza Bendelladj, care a vândut online versiuni ale virusului troian SpyEye și l-a și folosit pentru a fura informații bancare, acesta a primit 15 ani de închisoare.

„Până la intervenția FBI, SpyEye a fost programul malware troian predominant în perioada 2010-2012, fiind folosit de o grupare internațională de hackeri pentru a infecta peste 50 de milioane de calculatoare și producând pagube de peste un miliard de dolari unui număr mare de persoane fizice și de instituții financiare din toate părțile lumii”, conform unui comunicat al administrației americane.

Lansat pe internet în 2009, SpyEye este un tip de troian care infectează discret calculatorul victimei, furând informațiile personale ale acesteia, printre care se numără detaliile bancare, informațiile despre cărțile de credit, parolele și numerele PIN. Acest virus le-a permis hackerilor să intre în posesia datelor personale ale victimelor, prin redirecționarea acestora spre site-uri false ale unor instituții bancare, procedeu cunoscut sub numele de phishing, potrivit Agerpres.

Potrivit procurorilor, Panin a fost creierul din spatele operațiunii, fiind cel care a creat și distribuit codul malițios, succesor al lui Zeus, un alt troian foarte cunoscut care a cauzat probleme serioase în industria finanțelor. Se crede că Panin a putut obține codul sursă și dreptul de distribuție al lui Zeus de la Evginy Bogachev, și că a putut integra o bună parte din funcțiile lui Zeus în SpyEye. Bogachev e încă pe lista celor mai căutați infractori a celor de la FBI.

 

Citește și: