Câte secunde crezi că îi ia unui robot să rezolve un cub Rubik? [VIDEO]

Câte secunde crezi că îi ia unui robot să rezolve un cub Rubik? [VIDEO]

Cubul Rubik este perfect pentru călătoriile lungi și plictisitoare. Este o jucărie care îți pune la încercare memoria vizuală și logica motorie. Cei mai talentați oameni pot rezolva un cub Rubik în 5 secunde, însă acest robot îl va rezolva in 1.019 secunde.

Aparatul a fost construit de YouTuber-ul Jay Flatland și prietenul său Paul Rose. Robotul constă în câteva camere de web, șase motoare cu mișcare sacadată și o interfață care permite robotului să întoarcă cubul. Cele patru camere introduce informația necesară într-un algoritm care determină numărul cel mai mic de mișcări necesar pentru a rezolva cubul cât mai rapid.

Algoritmul funcționează pe un sistem de operare Linux și se folosește exclusiv de imaginile video pentru a stabili cu o precizie impresionantă toate mișcările pentru a rezolva cubul.

Motoarele cu mișcare sacadată sunt controlate de un cip Arduino. Acesta este optimizat pentru a accelera și decelera motorașele sacadate. Culmea este că algoritmul și motorașele nu oferă mereu fix aceleași rezultate. Acesta poate uneori să termine cubul Rubik în 1.195 secunde, alteori mai rapid. Totuși, recordul absolut este de de 1.019 secunde.

Întârzierile micronice sunt cauzate probabil de un amestec mai complicat al fețelor sau din cauza unor încălziri ale motarelor sacadate. Chiar și așa, aparatul va rezolva cubul mereu sub două secunde, așa că cei doi constructori tocmai au stabilit un nou record ce va fi greu de bătut.

Citește și: