Casca de răcire care oprește căderea părului în timpul chimioterapiei

Casca de răcire care oprește căderea părului în timpul chimioterapiei

Acum puțin timp, FDA (The Food and Drug Administration) a aprobat utilizarea primei căști de răcire al cărei scop este de a opri căderea părului în cazul pacienților bolnavi de cancer, supuși la chimioterapie.

Sistemul de răcire DigniCap e un dispozitiv controlat cu ajutorul computerului, prin care circulă un lichid rece, în timpul chimioterapiei. Practic, lichidul comprimă vasele de sânge în scalp, într-un efort de a reduce nivelul de chimicale care afectează rădăcinile părului. Adițional, mecanismul de răcire reduce activitatea foliculelor de păr, făcându-le mai puțin susceptibile la chimioterapie.

Testele clinice au implicat 122 de femei care sufereau de cancer la sân în prima și a doua fază. Două treimi din pacientele care au folosit DigniCap au pierdut mai puțin de jumătate din păr. Chiar dacă această cădere a părului cauzată de chimioterapie e temporară, faptul că acest efect secundar poate fi redus e un avantaj imens.

Totuși, FDA a făcut clar faptul că DigniCap nu funcționează la fel pe toți pacienții și poate avea efecte secundare, precum durerea de cap, disconfortul gâtului, al umerilor, fiori și durere generate de purtarea pe o perioadă extinsă. Dispozitivul a fost dezvoltat acum mai mult de 10 ani de Yvonne Olofsson și a fost testat în Germania, Japonia, Rusia și mai multe țări Europene.

Citește și: