10 feb. 2016 | 19:03

Browserul Opera se vinde pe bani grei, și asta nu pentru că ar merita

ACTUALITATE
Browserul Opera se vinde pe bani grei, și asta nu pentru că ar merita

Deși nimeni dintre noi probabil nu va fi pus în situația de a cumpăra un browser cu tot cu echipa sa de dezvoltatori, merită, totuși, să ne întrebăm: cât ai da pe un browser nefolosit de nimeni?

Se pare că un ”Consorțiu” de firme chinezești și două fonduri speculative au decis că firma norvegiană care dezvoltă Opera valorează nici mai mult, nici mai puțin de 1.2 miliarde de dolari. ”Consorțiul” este condus de o companie numită de Kunlun Tech (o companie de jocuri) și Qihoo 360 (aparent o firmă care lucrează la un antivirus și dezvoltă de asemenea un browser).

Ca să fie siguri că afacerea merge strună și nu ajung să fie înșelați, chinezii au mai adus și două fonduri de investiții care să ”sprijine” suma exorbitantă pe care sunt în stare s-o ofere unui browser folosit de 1.63% din utilizatorii de Internet din lume. La banii aceștia, e clar că toată armata de analiști și economiști aduși de asiatici e degeaba. Asta dacă nu sunt alte interese ascunse la mijloc. Problema e că nu sunt foarte ascunse, de vreme ce e foarte posibil ca oferta să fie supraevaluată cu 53%.

Chiar și așa, acționarii Opera nu au vreo problemă să li se toarne cu găleata de bani în cap, CEO-ul Opera Lars Boilesen menționând pentru Recode că ”există o logică solidă atât industrială cât și strategică în privința achiziționării Opera de către Consorțiu. Noii proprietari ai Opera vor întări posibilitatea browserului de a-i servi în continuare pe partenerii noștri, aducând la mai multă inovație și accelerându-ne planurile pentru creștere și expansiune.”

Pentru 1.2 miliarde de dolari cred și eu că totul e logic.