Băuturile dietetice îndulcite cu aspartam te-ar putea ”ajuta” să te îngrași

Băuturile dietetice îndulcite cu aspartam te-ar putea ”ajuta” să te îngrași

Băuturile îndulcite cu aspartam sunt, de obicei, recomandate ca ”băuturi dietetice”, dar pot să producă mai multe probleme decât sucurile obișnuite.

Unii consumatori de astfel de băuturi se îngrași și riscă să dezvolte chiar și boli cronice, precum diabetul. Noi experimente arată că o bună parte din vină este purtată de aspartam, un îndulcitor artificial.

Acești îndulcitori artificiali sunt alternative sintetice la zahăr, care pot fi de până la 20.000 de ori mai dulci decât acesta. Sunt folosiți îndeosebi în produsele cu 0 calorii, sau în deserturi fără zahăr, fiind recomandați și pentru cei ce suferă de diabet de tip 2.

Noi experimente arată că atunci când îndulcitorul aspartam este descompus în intestin, poate perturba procesele necesare pentru neutralizarea toxinelor dăunătoare din această zonă. Toxinele se pot acumula și irită intestinul, cauzând inflamații ce se pot transforma în boli cronice.

Îndulcitorul artificial aspartam este folosit în întreaga lume și a fost analizat de mai multe ori, fiind considerat sigur pentru consum, arată Gavin Partington, membru în British Soft Drinks Association. ”Noua cercetare reprezintă un studiu efectuat pe șoareci și este contrar majorității dovezilor științifice, pe care le avem până acum”, mai spune acesta, citat de newscientist.com.

Echipa de cercetare a descoperit că folosirea aspartamului în combinație cu diete bogate în grăsimi, poate conduce la o îngrășare și mai accentuată. De asemenea, șoarecii cărora le-a fost administrat aspartam au avut nivele mai mari de zahăr în sânge între mese. Acesta este un indiciu timpuriu al diabetului.

Echipa lui Richard Hodin, de la Massachusetts General Hospital din Boston, afirmă că descoperirea s-ar putea aplica doar pentru aspartam, nu și pentru alți îndulcitori, deoarece aceștia nu blochează procesele din intestin. Cercetătorii caută acum și oameni care să participe la studiu, deoarece este posibil ca efectele observate în cadrul șoarecilor să nu se aplice neapărat și în cazul oamenilor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: