Astăzi se împlinesc 35 de ani de la lansarea primului IBM PC

Astăzi se împlinesc 35 de ani de la lansarea primului IBM PC

Numit de unii cel mai important calculator din istorie, IBM PC împlinește astăzi vârsta de 35 de ani.

Pe 12 august, în urmă cu nu mai puțin de 35 de ani, debuta pe piață PC-ul care avea să definească o întreagă generație. Se numea IBM Personal Compuer, însă multe persoane din ziua de astăzi îl recunosc după denumirea 5150. La lansarea sa pe piață, prețul dispozitivului era unul destul de mare. Acesta costa 1.565 de dolari la vremea aceea, sumă care, în ziua de azi, ar fii echivalentă cu nu mai puțin de 4.150 de dolari.

Suma aceasta vă aducea un dispozitiv care avea 16 sau 64kb RAM. Deși nu era cel mai ieftin computer, IBM PC avea alte atuuri. Specificațiile sale erau foarte bune pentru vreme aceea, nu avea o dimensiune prea mare, iar IBM îl putea produce în cantități foarte mari. Astfel, compania a fost capabilă să construiască numeroase modele și a dat startul unei întreceri cu Apple pe piața de desktop-uri din Statele Unite ale Americii.

La doar doi ani după ce a fost lansat, IBM PC a reușit să devină cel mai bine vândut PC din Statele Unite, depășind în acest fel Apple II. După o vreme, divizia de PC-uri a celor de la IBM a ajuns să includă în jur de 10.000 de oameni, generând venituri de aproximativ 4,5 miliarde de dolari în fiecare an. Mai mult decât atât, informatica s-a transformat încetul cu încetul într-o disciplină accesibilă tuturor și nu doar unui număr relativ mic de experți.

Atunci când vorbim despre IBM PC, trebuie să spunem că un aspect foarte important a fost și software-ul. IBM PC a fost primul computer dotat cu sistemul de operare PC-DOS de la Microsoft. Compania din Redmond și-a adaptat rapid produsul pentru IBM PC, iar zece ani mai târziu, PC-urile IBM dotate cu sistemul său de operare dominau în mod categoric piața, având o cotă de piață de aproximativ 90%.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: